POČIVAJ U MIRU MIHAIL! – Komandant RUSKE VOJSKE poginuo u UKRAJINI!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ubistvo jednog od lidera ustanika u istočnoj Ukrajini, komandant jedinice „Somali“ Mihaila Tolstiha (36), poznatijeg kao Givi, uzburkalo je ukrajinsku i rusku javnost. Verzije o naručiocima i izvršiteljima ovog zločina se množe, a stručna javnost debatuje o eventualnim posledicama.

 

Operativna komanda Donjecke Narodne Republike (DNR) je saopštila da je Givi ubijen jutros u 6 sati i 2 minuta u terorističkom napadu i istakla je da je „ovo nastavak terorističkog rata koji je pokrenula kijevska hunta protiv Donbasa”.

Izvori bliski vlastima samoproglašene DNR kažu da se eksplozija dogodila u pukovnikovom radnom kabinetu, u bazi bataljona „Somali“ u Donjecku.

Istraga je u toku, a prema preliminarnim informacijama, pucano je iz reaktivnog bacača plamena „Šmelj“ — počelo je velikim požarom, a zatim je usledila snažna eksplozija. Saopšteno je da je telo već identifikovano.
Lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko sazvao je hitan sastanak Vlade zbog terorističkog napada, a u gradu su pojačane mere bezbednosti.

Izvori iz tužilaštva DNR navode da iza tog ubistva, stoje ukrajinske obaveštajne službe, koje pokušavaju da destabilizuju situaciju u Republici, a da su one u te svrhe koristile diverzantsko-izviđačke grupe.
U Ministarstvu državne bezbednosti DNR ne isključuju da je u ubistvo komandanta bataljona „Somali“ umešan savetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Zoran Škirjak, ali je on to negirao.

Advertisements

U tužilaštvu su rekli da će počinioci tog zločina biti „pronađeni i kažnjeni po strogim ratnim zakonima“.
Sa druge strane, niz ukrajinskih medija i blogera je za umešanost u taj događaj optužio ruske obaveštajne službe. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je opovrgao takve navode, dodajući da će „istraga pokazati ko je kriv za ubistvo“.
U Kremlju su ocenili da je taj napad izvršen radi destabilizacije situacije u Donbasu, ali su naglasili i da oni koji stoje iza takvih pokušaja neće uspeti to i da ostvare.
„Mi još ne znamo sve detalje tog ubistva, to će tek istraga pokazati, mada je moguće i da neće sve okolnosti biti razjašnjene. Ne bih želeo da spekulišem na temu ko je pucao i ko je poslao teroriste da to učine, ali obratite pažnju na ukrajinske društvene mreže na kojima svi likuju i svi čestitaju nekakvim ’ukrajinskim herojima‘ koji su ubili ’teroristu‘. U isto vreme, ukrajinski novinari i političari slave ubistvo ’teroriste‘, i govore da taj zločin nisu izvršili oni, već ruske obaveštajne službe ili čak da su oni sami na sebe pucali.

 

KURIR

Advertisements

error: