POČELO KAŽNJAVANJE SRBA! Ko ne vakciniše decu mora da plati 150,000 dinara

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tri novčane kazne izrečene u Beogradu i jedna u Kragujevcu roditeljima koji nisu decu vakcinisali protiv zauški, rubeola i malih boginja.

U Srbiji su dosad izrečene četiri novčane kazne – tri u Beogradu i jedna u Kragujevcu, roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen marta prošle godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.

Podneta 241 prijava

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da je od stupanja na snagu zakona podneta 241 prekršajna prijava, a da su donete 32 odluke. Jedna novčana kazna spada u grupu onih do 10.000 dinara, dok su dve u kategoriji kazni između 10.000 i 50.000 dinara.

Advertisements

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže za Kurir da o izricanju opomene ili novčane kazne, kao i o visini novčane kazne, odlučuju isključivo sudije koje vode postupak na osnovu procene konkretnog slučaja.
– Razlog za izricanje opomene umesto novčane kazne mogao bi da bude da se roditelj nakon pokretanja postupka ipak odlučio da vakciniše dete. Međutim, i opomena je mera sankcije. Tim roditeljima se dosuđuju troškovi prekršajnog postupka i uvode se u registar prekršajnih sankcija – objašnjava predsednik Prekršajnog suda i dodaje da sudija, ukoliko tako proceni, može primeniti i institut ublažavanja kazne, te izreći kaznu do 5.000 dinara. Marinović on ističe da se protiv roditelja koji se ne odazovu sudskom pozivu „preduzimaju i mere za obezbeđenje njihovog prisustva“, koje između ostalog podrazumevaju dovođenje do suda i pritvor.

Opomene i presude

Prekršajnom sudu u Kragujevcu podneto je devet prekršajnih prijava, a donete su četiri presude – dve opomene, jedna oslobađajuća i jedna osuđujuća presuda.

– Okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara i obavezan je da plati troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 dinara – rekla je predsednica suda Suzana Rajović.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: