POČELO JE! — Nakon godina ćutanja, krenuli protesti u SRBIJI protiv GMO HRANE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Učesnici današnjeg protesta “Srbija bez GMO” u Beogradu predali su zahtev Narodnoj skupštini da donese odluku o raspisivanju referenduma na kome bi se građani izjasnili o uvozu, gajenju i prometu genetski modifikovanih organizama (GMO).

Prethodno je oko stotinjak građana, u organizaciji Društva srpskih domaćina, prisustvovalo protestu na Trgu Republike sa koga je od nadležnih organa zatraženo da spreče uvoz, proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i narodni poslanik Miladin Ševarlić kazao je da je 135 skupština opština i gradova u Srbiji usvojilo deklaracije protiv uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO.

“Oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji je protiv uvoza, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama. To je brana GMO lobistima koji hoće da prodaju Srbiju proizvođačima genetski modifikovanih organizama”, kazao je Ševarlić.

On je kazao da je “red” da se narod u Srbiji pita o tako važnoj temi kao što je GMO.

Advertisements

“Niko nije dobio mandat, ma koliko glasova osvojio na izborima, da Srbiju pretvori u zemlju uvoza, prometa, plasiranja GMO. Zato tražimo da se narod pita, ne putem izbora već preko referenduma”, kazao je Ševarlić.

Po završetku skupa na Trgu Republike, učesnici protesta su se uputili ka Domu Narodne skupštine gde su pre predaje zahteva za održavanjem referenduma, položili venac na “srpski zid plača” na kome su fotografije vojnika, policajaca i civila ubijenih i kidnapovanih tokom sukoba na Kosovu.

Kolona se zatim uputila ka zgradi RTS-a gde je predat zahtev javnom servisu za održavanje televizijske rasprave o zdravstvenoj i ekološkoj bezbednosti GMO a okupljanje je završeno ispred Vlade Srbije kojoj je predat zahtev za kažnjavanjem ministara i drugih državnih funkcionera koji su dozvolili da se u Srbiju uvozi GMO hrana.

Skupu “Srbija bez GMO-Marš protiv Monsanta” u Beogradu prisustvovao je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, a istim povodom građani su se danas okupili i u Nišu i Kragujevcu.

BETA AGENCIJA

Advertisements

error: