POBUNA RADNICA U FARBICI: Nećemo da budemo robovi Vučića!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Radnice turske fabrike tekstila “Kajzen” u Smederevu obustavile su jutros proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad. One su juče poslodavca obavestile da će zaustaviti mašine i rad ukoliko im ne budu isplaćene zarade i naknade.

 

Jedna radnica kazala je, kako prenosi portal podunavlje.info, da rade kao roblje po 10 – 12 časova i da se dešavalo da im pred kraj radnog vremena u petak kažu da je i subota radna, a da im pola godine nije isplaćen nijedan dinar za prekovremeni rad.

 

Oko 300 radnika, kako tvrde, rade za “minimalac”, imaju ugovore na određeno vreme, a plate su, kako kažu, oko 25 hiljada dinara.

 

Mnoge od njih je u firmi, kako navode, zadržalo obećanje da će im prekovremeni sati biti plaćeni, a sada, kada su uvidele da ni od toga nema ništa odlučile su se na štrajk.

 

Na telefon direktora smederevske filijale turske firme javlja se ženski glas, verovatno sekretarica.

Advertisements

 

Po navodima podunavlje.info, ona o štrajku navodno ne zna ništa.

Tekstilna firma “Kajzen”, kao deo turske kompanije “Kardem”, u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih.

 

Umesto toga, kako tvrde radnice, postavljene su i nemoguće visoke norme, radno vreme je koliko treba da se posao završi, neretko i 12 sati, subote često radne, magacioneri rade i nedeljom.

Navele su da sindikat nemaju, da poslodavac nije dozvolio nikakvo organizovanje zbog čega sada nemaju ni štrajkački odbor.

 

Kako su rekle za podunavlje.info, odlučne su da ne popuste u štrajku.

 

IZVOR: N1 / FOTO: Podunavlje.info

Advertisements

error: