POBEDA SVIH BEOGRAĐANA! – Počelo raseljavanje migranata iz glavnog grada Srbije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Počelo je raseljavanje migranata i izbeglica iz centra Beograda.

Iz hangara i baraka, za manje od tri nedelje biće premešteni u organizovane kampove, a prostor iza glavne autobuske stanice biće rašćišćen.

Tužne i teške sudbine grupisane u dve kolone. Grupa maloletnika čeka da bude premeštena u centar u Krnjači, starija grupa putuje za Sombor. I dalje su sumnjičavi, ali su ipak pristali da život u nehumanim uslovima zamene boljim.

“Da, hoću da idem. Ovde nemam normalne uslove za život, ne mogu da se istuširam, nemamo čiste toalete, mislim da će u kampu biti mnogo bolje”, kaže jedan od migranata.

“Nadam se da će me u Somboru sačekati vest da će granice biti otvorene”, navodi drugi.

“Ja samo hoću u Italiju. Tamo su mi rođaci”, dodaje treći..

Irena iz info-parka nema lak zadatak. Uplašene ljude treba da ubedi da ulazak u autobus ne podrazumeva nasilnu deportaciju i registraciju i da će tamo gde odu biti bezbedniji. Iza tog straha, kriju se oni koji bi da zarade na tuđoj nesreći.

Advertisements

“Od kako su granice zatvorene imamo situaciju da krijumčarenje cveta u Beogradu. Krijumčari su ti koji stalno ubeđuju da ne idu, oni ih nagovaraju i koji ih drže u centru Beogradu, zastrašuju ih raznim pričama”, navela je Irena Vari.

Raseljavanje je dobrovoljno. Do sada je raseljeno više od sto migranata i izbeglica. U Adaševcima, Kikindi, Somboru, Krnjači i Sjenici ima mesta za još 950 ljudi.

“Ovoga puta i država je rešena i komesarijat za izbeglice i migracije i sve službe, dakle svi smo rešeni da oko 1000 migranata premestimo u centre za azil i prihvatne centre, jer ova situacija više nije održiva. Garaže, šatori i barake nisu mesta gde se tim ljudima može pružiti adekvatna pomoć. Migranti odlaze i masu iz busa. Srbija je primila više od 7 hiljada migranata i izbeglica. Četvrtina je van sistema. Svi oni imaju istu želju. Da nam mašu s prozora, ali na granici”, rekao je Ivan Mišković iz komeserijata za izbeglice.

IZVOR: B92

Advertisements

error: