PLJAČKA! Kilometar puta kroz Šumadiju košta 7 miliona evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Moravski koridor gradiće američki „Behtel” na osnovu Sporazuma o saradnji SAD i Srbije.

 

Gradnja Moravskog koridora trebalo bi da počne sledećeg proleća, ali je prilično zaparalo uši da će nas kilometar auto-puta kroz Šumadiju, duž Južne Morave od Pojata do Čačka, koštati 7,3 miliona evra.

 

Odnedavno je poznato da će ga graditi američki „Behtel”, u konzorcijumu sa turskom „Enkom”, premda je bila zainteresovana i kineska kompanija CRBC. Početkom ove nedelje Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i resorna ministarka, sa Amerikancima je potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji za izgradnju Moravskog koridora. Tada je javnost saznala da će 109 kilometara auto-puta od Pojata, preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva, do Preljine, koštati oko 800 miliona evra. Radovi podrazumevaju i regulaciju toka reke Morave. Kako će se finansirati – još nije poznato. Ranije je bilo reči o koncesiji, mada se u poslednje vreme pominjalo finansiranje delom iz budžeta, a delom iz kredita.

 

Izbor američke kompanije i cena gradnje bili su povod za polemiku u skupštini i duel između Vojislava Šešelja, šefa poslaničke grupe SRS, i Zorane Mihajlović. Šešelj tvrdi da je memorandum potpisan mimo odluke vlade i da je za gradnju Moravskog koridora trebalo da se raspiše tender. Postavio je pitanje da li je ta izgradnja mogla da bude jeftinija od 800 miliona evra.

Od nadležnih iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture „Politika” juče nije dobila odgovor zbog čega će auto-put kroz Šumadiju toliko koštati.

Advertisements

 

– Iza svakog memoranduma, pa i iza Memoranduma o saradnji sa kompanijom „Behtel” o izgradnji auto-puta Pojate–Preljina, stoji odluka vlade. Srbija je mala zemlja na važnom mestu i nema taj luksuz da bira svoje prijatelje, već treba da sarađuje sa svima. Mi to u oblasti infrastrukture i radimo, jer sarađujemo sa kompanijama i bankama iz Kine, Rusije, Azerbejdžana, evropskih banaka ili SAD – navedeno je u jučerašnjem saopštenju ministarke Mihajlović.

 

Međutim, organizacija „Transparentnost Srbija” smatra da je nejasna pravna priroda sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i „Behtela”.

– Memorandum o saradnji nije pravni osnov na osnovu kojeg se može odrediti ko će graditi auto-put u Srbiji. U tu svrhu moguće je zaključiti isključivo ugovor. To može biti ugovor o javnoj nabavci radova, ugovor o koncesiji ili drugom vidu javno-privatnog partnerstva ili ugovor o donaciji – navode.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-inženjerske komore, uverava da navedena cena nije konačna i da će se vrednost radova znati tek kada se urade svi premeri i predračuni i kada budu gotovi projekti. Ali, prema njegovom mišljenju, izgradnja Moravskog koridora ne bi trebalo da košta više od 600 miliona evra.

 

POLITIKA / DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: