PLIVANjE ZA ČASNI KRST: Devojke pobedile u tri trke, u Šapcu učestvovao devetomesečni Jovan

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Širom Srbije danas je održano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

SLAVIŠA IVANOVIĆ POBEDIO NA ZEMUNSKOM KEJU
ZA Bogojavljenski krst u Zemunu plivalo se u četvrtak tačno u podne, a takmičari su iz bezbednosnih razloga bili podeljeni u grupe, u “najjačoj” do krsta prvi je stigao Slaviša Ivanović. On je u trci za krst na Zemunskom keju učestovao čak 20 puta, a četiri puta je prvi stigao do njega.

Prelep je osećaj ponovo stići do krsta prvi – kaže Slaviša Ivanović. – Nisam samo ja pobednik, to smo svi mi koji smo ušli u vodu na ovaj veliki praznik. Pobedu posvećujemo stradalim borcima Albanske golgote, a zelim samo da svi budemo složni i da se vratimo na pravi put.

Takmičari u grupe su bili poideljeni jer zbog velike količine lega na Dunavu nije bilo dovoljno mesta za sve da plivaju zajedno. Upravo iz tog razloga učesnici su bili podeljeni u više grupa. Temperatura vode na kod “Venecije” na Zemunskom keju bila je na nuli, dok je spoljna tempratrua bila za podeok manja.

33 PLIVAČA UČESTVOVALA NA BEČMENSKOM JEZERU

PLIVANjE za časni krst na Bečmenskom jezeru u opštini Surčin održano je peti put i uspešno je završeno. Učestvovalo je ukupno 33 plivača.

– Do krsta je prvi doplivao Nikola Gačić iz Bečmena. potvrdila je Alisa Jovanović, portparol GO Surčin. – U porodici Gačić, koja ima tri sina, sva trojica su učestvovala i pobeđivala na ovoj manifestaciji. Organizator i pokrovitelj plivanja za Krst u Surčinu bila je opština Surčin, Kulturni centar i hram Svetog Save iz Bečmena.

Advertisements

 

NIŠ – U ovogodišnjoj trci za časni krst u Nišu najbrži takmičar je ujedno i najmlađi takmičar student prve godine Mašinstva u Nišu devetnestogodišnji Petar Kostić. Na temperaturi koja je bila u minusu Petar se je sa 19 takmičara među kojima je bila i jedna žena takmičio za titulu Viteza časnog krsta.

Kako nam je rekao ovo je drugi put da se takmiči u Bogojavljanskoj trci, a njegova želja da pobedi u njoj postojala je još kada je imao šesnaest godina.

– Jako sam srećan, ovo je drugi put da plivam, a i prošle godine sam bio blizu pobede, želeo sam ovim da dokažem sebi da mogu. Jeste jako hladno ali je sreća da sam učestvovao i pobedio u ovoj trci veća od bilo koje hladnoće, rekao je Kostić.
Pobednika u trci za Časni krst bodrila je njegova porodica ali i mnogi građani koji su se okupili na niškom bazenu “Čair”.

Petru je predsednik GO Medijana Milan Krstić predao lovorov venac, zlatni lančić sa krstom i novčanu nagradu u vrednosti od 30 hiljada dinara.

Osim 16 civila koji su se takmičili u trci za časni krst ove godine, takmičio se je i po jedan predstavnik policije, žandrmerije i vojske. Pre takmičenja svi su prošli zdravstvene preglede, a kako je bazen na “Čairu” bio zaleđen priprema nije bila laka.

Direktor Dragan Perić rekao je da su morali da lome led kao i da filtriraju vodu da bi se očistila od delova leda koji mogu biti opasni za plivače.
Okupljenim građanima služena je kuvana rakija, vino i čaj.

(M.Kostić)

Advertisements

error: