PLENKOVIĆ: Srbi su agresori, mi Hrvati žrtve!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je vređao Srbiju u Evropskom parlamentu Saveta Evrope, kada je na krajnje neprimeren način izneo skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba 90-tih zvanični Beograd bio agresor, a Hrvatska žrtva, a srpska delegacija u Parlamentarnoj skupšti SE je na to uputila oštar protest predsednici Lilijan Mari Paskije.

 

Srpska parlamentarna delegacija zatražila je i hitan sastanak nakon neprimerenog obraćanja premijera Plenkovića poslanicima PS SE, ali i nereagovanja predsednice.

Plenković je, naime, u odgovoru na juče postavljeno pitanje poslanika Aleksandra Šešelja hrvatskoj šefici diplomatije Mariji Pejčinović Burić – “kada će Hrvatska vratiti teritoriju Republike Srpske Krajine ljudima koji su morali da beže od ustaškog noža” – na krajnje neprimeren način izneo danas tvrdnju da je tokom sukoba devedesetih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

Advertisements

 

Isprovociran iskrenim pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije, navodi se u saopštenju.

 

Delegacija Srbije smatra da predsednica PS SE Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu, dozvoljavajući Plenkoviću da nastavi sramno izlaganje.

 

Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine.

 

Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PŠE, kršeći osnovni princip slobode govora.

Zbog novonastale situacije, srpska delegacija insistira na hitnom sastanku sa predsednicom PS SE i reakciju na nedopustivo ponašanje hrvatskog premijera.

 

AUTOR TEKSTA: Informer

Advertisements

error: