PISAC FILIP DAVID: Pokušao sam bar malo da podržim Vučića ali mi mozak nije dao!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pisac Filip David rekao je u intervjuu za Blic da je vlast preosetljiva za svaku vrstu kritike i da nam se zbog toga ne piše dobro. On je, pričajući o Vučiću naveo da se očajnički trudio da ga podrži ali da mu nije išlo.

On smatra da nam se ne piše dobro, ko god bude predsednik, ako ovako nastavimo.
– Vlast je preosetljiva na svaku vrstu kritike, ohrabruje bahatost i primitivizam. Pogledajte samo kako i izgledaju i šta pišu mediji pod kontrolom „proevropske vlade“. Tabloidi koje kontroliše vlast na prostački način vređaju strane državnike, šire ogavni rasizam, etničku netrpeljivost, evropsku zajednicu prikazuju kao mrzitelja svega što je srpsko. Nema toga oblika bezočnosti na koji nisu spremni.

 

Takvim pisanijama ponižavaju svakog od nas pojedinačno, ali i čitav narod. A sve to utire i put fizičkom nasilju. Za njih ne važi nijedan zakon. A čisti apsurd je da su ovi medijski nasilnici i lažovi pod očitom zaštitom države. To je postala već poznata odlika zvanične politike. Postali smo zemlja falsifikata. Falsifikujemo svoju istoriju, pobednici postaju poraženi, istina se pretvara u laž, huškači se proglašavaju za patriote. Jedan falsifikat povlači drugi falifikat. Tako sve postaje podložno falsifikovanju i krivoverju. Malo-pomalo, čitav život preobražava se u jedan veliki falsifikat. Ubeđuju nas da nije tačno ono što vidimo svojim očima, što živimo i osećamo, nego je istina što nam oni kažu ili napišu medijski poslušnici. Tamo gde se život zasniva na obmanama, poluistinama i neistinama, i ukupna stvarnost se pretvara u jednu golemu laž..

Advertisements

David ističe da ga ponašanje premijera često zbunjuje.
– Čini mi se da nisam dorastao njegovoj ironiji i samoironiji, njegovim neverovatnim poređenjima u stilu: galamite oko rušenja nekoliko baraka u Hercegovačkoj, a ne brine vas ubistvo pevačice. Naravno, svi znamo da iza rušenja u Hercegovačkoj stoji vlast, što je i sam premijer u jednom trenutku priznao. Hercegovačka je paradigma korumpiranosti i sprege raznih službi: gradskih vlasti, policije, komunalne policije, izigravanja postojećih zakona i očigledan primer partijske kontrole nad sudstvom. Dakle, u pitanju je mnogo, mnogo više od rušenja „jedne, ili dve barake”. Očajnički sam pokušavao, ističe David, da bar u nekim detaljima podržim „proevropsku” politiku premijera Vučića. Nije mi išlo. – Toliko je u toj politici protivurečnosti, da mi zaista nije išlo. U njegovim istupima mnogo je busanja u grudi, samosažaljenja, neiskrenog posipanja pepelom. Okružen je saradnicima kojima na čelu piše da su antievropejci, a to su dokazali i u mračnim devedesetim svojom vernom službom u korist opšte štete.

Ovaj pisac napominje da je „stara istina da pravi intelektualci u dobroj nameri kritikuju svaku vlast, i onu koja je valjana, ukazujući na nedostatke, a pogotovo onu koja ne valja“.

 

(Izvor: Blic)

Advertisements

error: