PATRIJARH PAVLE NALJUTIO DEO SRBIJE: Ako si ateista ne možeš biti Srbin

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Obožavan među Srbima, zbog svog skromnog, a uzvišenog načina života, jedan je od omiljenih patrijarha ikada u Srbiji, ali neke njegove izjave nailazile su na burne reakcije.

 

“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”.

Tako je govorio pokojni patrijarh Pavle.

Obožavan među Srbima, zbog svog skromnog, a uzvišenog načina života, jedan je od omiljenih patrijarha ikada u Srbiji, ali neke njegove izjave nailazile su na reakcije u onom delu stanovništva, koje nije naklonjeno veri.

 

– Ateista sam, ali to ne znači da nisam Srbin. Ponosim se time što sam Srbin, što pripadam srpskoj naciji, ali mi je jasno da se kroz “srpstvo” i “srbendovanje” uvek provlači crkva. I to je u redu. Samo ima i Srba ateista, verovali ili ne. Ili možda nismo Srbi? Ali šta smo onda? – pita se jedan Beograđanin.

Advertisements

 

A sličnog su stava i iz Udruženja ateista Srbije.

– Gojko Stojčević je izjavio mnoge veoma grozne i nehumane stvari, kao i tu pomenutu potpuno besmislenu tvrdnju o vezi između nacionalne pripadnosti i religijskih sujeverja. Ta izjava je samo još jedna u nizu laži koje služe za plašenje lakovernog naroda – kaže Predrag Stojadinović, potpredsednik udruženja “Ateisti Srbije”.

 

Da li postoje Srbi koji su katolici, muslimani ili budisti? Da li je možda nemoguće dobiti potvrdu o državljanstvu bez priložene pravoslavne krštenice – pita se on.

– Ateizam je, po definiciji, jedino u sukobu sa verovanjem u postojanje bilo kakvih bogova. Nacionalnost, astrologija, seksualna ili bilo koja druga orijentacija nisu ni na koji način u vezi ili u sukobu sa ateizmom – kaže naš sagovornik.

Izvor: Espreso.rs – FOTO: Profimedia

Advertisements

error: