PATRIJARH: Neću na Kosovo u Patrijaršiju, lepo mi je u Beogradu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo i Metohiju.

 

– Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo – rekao je patrijarh za “Kurir”

.

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati. Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine.

Advertisements

 

Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

 

KURIR / BLIC

FOTO: ARHIVA

 

Advertisements

error: