PATRIJARH LOBIRA ZA EU: Narod želi da ide u uniju ali ne po svaku cenu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srpska pravoslavna crkva je danas i u prošlosti bila vrlo bliska Ruskoj crkvi i ruskoj istoriji, želimo da budemo deo Evrope, ali ne pod uslovima koje oni nude, poručio je patrijarh srpski Irinej i zapitao: koji bi domaćin dao veliki deo svoje otadžbine samo da bi ušao u neki savez.

 

“Bogu hvala, Rusija danas nije na kolenima, Rusija je miroljubiva zemlja i imaće razumevanja za naše potrebe kao i ranije što je imala i, ako to i bude potrebno, priskočiće nam u pomoć”, rekao je srpski patrijarh Irinej.

Patrijarh je zapitao koji je to domaćin i državnik koji bi dao jedan veliki deo svoje otadžbine da uđe u neki savez.

Advertisements

“To je van pameti. Ja se nadam da će vrh naše države učiniti sve da odoli tom iskušenju, da nađe ‘modus vivendi’ kako da uspostvi odnose sa tim narodima, ali mora da zna i narod naš da nam je Rusija uvek bila prijatelj i u svakoj nevolji i iskušenju”, rekao je patrijarh.

 

Naše nevolje su, kaže, vrlo velike i kada je tako, treba da se obratimo onome koji nam pruža ruku, koju ćemo mi da prihvatimo.

“Mi smo i danas i u prošlosti vrlo bliski Ruskoj crkvi i ruskoj istoriji. Te istorijske veze počinju od Svetoga Save. Od tada pa do dan danas mi Ruse osećamo kao svoj narod koji nas sjedinjuje, prpadamo jednom slovenskom narodu, jednoj veri, crkvi i jednoj istoriji. Mnogo puta su nas Rusi u najkritičnijim trenucima u našoj istoriji stali iza nas, pomagali nam”, naveo je prvi među arhijerejima SPC.

B92 / TV HRAM / Foto: Blic.rs

Advertisements

error: