PAPA RAZBESNEO HRVATE: Alojzije Stepinac neće biti svetac!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pitanjem čemu služi potvrda o svetosti Alojzija Stepinca, ako istorijska istina nije jasna, papa Franja ne samo da je uznemirio hrvatsku javnost, već je najverovatnije izgubio i poslednju trunku simpatije koju je imao među katolicima, katoličkim biskupima, intelektualcima, kolumnistima i ostalim perjanicama hrvatske desno-klerikalne scene, piše portal Index.

 

Index s tim u vezi konstatuje da mržnja koju oni pritom izražavaju prema papi Franji može se uporediti samo s mržnjom kakvoj je izložen, na primer, lider Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj i lider SNV, Milorad Pupovac.

 

Gordana Duhaček u autorskom tekstu za Index kaže da papa Franja ne samo da je, kako navodi, de facto najavio da će se na kanonizaciju ultimativnog junaka hrvatskog ultrakonzervativnog katoličanstva još dugo čekati, nego i da ona zavisi od stava Srpske pravoslavne crkve, omiljenog neprijatelja Hrvata katolika kojeg ne podnose ne zato što je jako različit od njih, nego zato što su “zapanjujuće slični”.

Za razliku od ostatka sveta, kaže autorka, reformatorski nastrojeni papa Franja nije nikada bio preterano omiljen među hrvatskim katolicima, ni približno kao njegovi prethodnici Ivan Pavle II. i Benedikt XVI.

Advertisements

 

– Franja je za srednju struju Hrvata katolika od početka svog pontifikata saspektni levičar koji zaista pokušava da propoveda ljubav i toleranciju, a njima su uvek bili draži pape koji se bave širenjem neprijateljstva i formalnog autoriteta Katoličke crkve – kaže ona.

Franji se, dodaje autorka, zameralo i što sistemski zaobilazi Hrvatsku.

Papa je, naime, radije putovao u Bosnu i Hercegovinu i to u, kako navodi, hrvatskim nacionalistima omraženo Sarajevo te je i tamo propovedao o pomirenju i maltene, bratstvu i jedinstvu, umesto da je zatražio osnivanje trećeg entiteta za Hrvate u BiH.

 

– Poseban šok je izazvala odluka pape Franje da će s predstavnicima SPC-a osnovati komisiju koja će se baviti ulogom Stepinca u Drugom svetskom ratu i time treba li on biti proglašen svecem Katoličke crkve, što je projekt u koji se među Hrvatima katolicima kroz godine uložilo neizmerno mnogo truda”, navodi autorka i dodaje da sprotno tome, Katolička crkva u Hrvata se, kaže, voli sama opisivati Stepinčevom crkvom, što je prilično bizarno ako se zna da je temelj katoličanstva univerzalizam, odnosno da ne postoje autokefalne katoličke crkve – dodaje Duhaček.

 

ESPRESO / HRT

FOTO: APS

Advertisements

error: