Ovo su SRPSKI TAJKUNI koji su se obogatili preko naroda

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Forbsova lista najbogatijih u regiji u prvi plan je stavila Hrvate, sa top tri mesta. No, hajde da se osvrnemo na srpski top 10, kada je lista prestižnog magazina u pitanju.

 

Pre svega, piše se o Miškovićevom povratku na tron, ali i Kostićevom padu na 5. mesto.

Miroslav Mišković ( “Delta Holding” ) je, sudeći po Forbsu, najbogatiji srpski biznismen, zbog kompanijskih prihoda od 463 miliona evra. Časopis ističe da je ključ ovakvog rezultata pre svega usmerenje Miškovića na poljoprivredu.

 

U isto vreme, Delta sport je izgubio zastupništvo nad brendom “Najki”, koji je ovaj ogranak godinama održavao u životu. Trenutno se najviše govori o tržnom centru koji Delta planira da izgradi na Autokomandi u Beogradu, ali Mišković je u medijima najviše zbog suđenja koje mu se vodi zbog, između ostalog, utaje poreza.

Drugo mesto pripada vlasnicima kompanije Autoritas Investments iz Novog Sada, Saši Glušcu, Ivici Vukeliću i Veliboru Đuroviću. U sastavu ove kompanije posluje više kćerki-kompanija a poznatije su: Džervin, poljoprivredno prehrambeni kombinat , Veletabak (jedan od vodećih distributera u Srbiji), Color Media International… Prihodi kompanije su 369 miliona evra.

Advertisements

 

Stižemo do Miodraga Kostića, koga je Forbs prošle godine proglasio najbogatijim Srbinom. No, sada je “pao” na peto mesto, jer su mu prihodi opali za 20 odsto. “Mk Group” posluje u domenu šećerne i mesne industrije, trgovine i turizma, a Kostić godinama slovi za jednog od najuspešnijih biznismena Srbije.

Nedavno je studentima ekonomije u Beogradu otkrio i koji mu je bio prvi posao, kao diplomiranom ekonomisti.

 

U top deset su i: Goran Perčević (“Interkomerc”), Zoran Tirnanić, koji stoji iza lanca “DIS”, Petar Matić (MPC holding), ali i srpski “kralj mesa” – Petar Matijević. Listu od 10 “zatvara” Dušan Mojsilović, vlasnik kragujevačkog “Agromarketa” o kome se u javnosti ne zna mnogo, iako vodi jednu od najuspešnijih srpskih firmi, sa ukupnim prihodima od 135 miliona evra, ali i profitom od 11 miliona. Kompanija je osnovana još 1991. godine, a bavi se snabdevanjem, veleprodajom, maloprodajom i proizvodnjom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju.

 

Zanimljivo je da se ove godine Forbs “ogradio” od potpune preciznosti liste, tvrdeći da mnogi, pre svega u Srbiji, kriju zemlju gde im “ležu” pare. Među njima se pominju Filip Cepter i Vuk Hamović.

 

SrbijaDanas.com / FOTO: Espreso.rs

 

Advertisements

error: