OVO JE ZA MEDIJE! NASA pravi satelit po nacrtu srpskog dečaka

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Američka svemirska agencija NASA prihvatila je ideju 13-godišnjeg Dejana Lukića iz Broda o izradi komunikacionog nano-satelita, koji bi ova agencija, ako projekat uspe, sledeće godine trebalo da lansira u nisku zemljinu orbitu.

 

Dejanova ideja je jedna od ukupno 36 koje su prošle na konkursu koji je za podršku ovakvim projektima raspisala NASA, priča njegova porodica.

Osnovac iz Broda jedan je do troje ljudi iz Evrope čiji projekat je prošao na tom konkursu i jedini iz BiH, ističu za Srpskainfo.

 

Talentovani dečak, koji se za informatiku, astronomiju i fiziku interesuje od vrlo malih nogu, sada ima obavezu da do maja 2020. godine svoju ideju provede u delo, odnosno da izradi nano-satelit koji trenutno, objašnjava, postoji u nacrtima i 3D modelima.

Advertisements

 

– To je komunikacioni satelit, veličine 10 puta 10 puta 10 centimetara, koji pruža internet i mobilnu konekciju. Ideju da se prijavim na ovaj konkurs sam dobio kada sam pretraživao internet o malim satelitima „CubeSat“ i naišao na taj poziv NASA „Launch Initiative“. Prijavio sam svoju ideju i nedavno dobio obaveštenje da je ona prihvaćena. Ukupno je bilo 706 prijava – kaže Dejan za Srpskainfo.

Kriterijumi NASA koje je trebalo da zadovolji su, dodaje, bili ozbiljni, ali kaže da ne zna šta je bilo presudno da njegov projekat bude među odabranima. Njegov program bi, kaže, trebalo da ubrza rad interneta i mobilne komunikacije.

 

– Mislim da je to inovativno, jer niko nije to uradio na “CubeSat”, odnosno na nano-satelitima – ističe Dejan.

Američka NASA i Evropska svemirska agencija već su za ovaj satelit, platili troškove licence za kontrolu satelita i potrebnu papirologiju, a finansiraće i njegovo lansiranje u orbitu, zajedno sa preostalih 35 malih satelita koje je odabrala. Međutim, NASA ne snosi troškove i same izrade nano-satelita, a ti troškovi nisu mali, ističe porodica.

 

Blic.rs / Foto: Ars

Advertisements

error: