OVO JE VRHUNSKA IZDAJA! – VUČIĆ otvorio spomenik Nemcima iz 2. Svetskog rata!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Spomen-obeležje Podunavskim Švabama stradalim krajem i nakon Drugog svetskog rada osveštano je danas u Bačkom Jarku u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana.

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama stradalim na kraju Drugog svetskog rata, da samo time što poštujemo tuđe žrtve možemo imati pravo da tražimo pošštovanje naših žrtava.

Premijer je podsetio da je početkom 20. veka u Bačkom Jarku živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, dok u tom mestu danas žive gotovo samo Srbi, većinom žive ljudi koji su došli iz Bosne i Hercegovine, neki spasavajući se od ustaškog noža.

Primetio je, međutim, da se ne bi složio sa crkvenim velikodostojnicima koji su o predstavnicima Nemačke države koji danas prisustvuju otkrivanju spomen obeležja govorili kao o našim gostima, jer, poručio je:

– Na ovoj našoj zemlji, u Srbiji, svako ko je pozvan nije gost, već je domaćin. Mi ne biramo ljude po veri i nacionalnosti, već po poštenju i dobroti – poručio je Vučić.

Naveo je da, kada je dogovarana izgradnja ovog spomen obeležja, neki nisu u to verovali i pomenuo je da je slično bilo kada je posetio groblje Mađarima u Subotici te da su i tada građani te nakon njegovog obraćanja shvatili da govori iz srca i da misli to što priča.

Advertisements

– I vama, nemački prijatelji, kažem da ste ovde jednako dobrodošli – rekao je Vucić i ukazao na potrebu međusobnog poštovanja i da zajedno gradimo mnogo drugačiju budućnost nego što nam je bila prošlost.

On je izrazio veliku zahvalnost kancelarki Angeli Merkel na svoj pomoći i podršci koju je pružila Srbiji pa i kada su nam neki uvodili sankcije, i podvukao da smo mi to zapamtili i nikada nećemo zaboraviti.

Kako je rekao, ima pravo da to kaže ovde gde je na izborima za predsednika dobio dvotrećinsku podršku birača navodeći da je Srbija od 1912, godine prošla kroz mnogo ratova i golgota, da nas nijedna nesreća nije zaobišla i da smo u tome izgibili toliko naroda da bi nas sada, da toga nije bilo, bilo trostruko više.

Vučić je poručio da moramo da vodimo odgovornu politiku, a to je poštovanje svih drugih, uvažavanje svih drugih žrtava, ali i naših ali i pre svega sa pogeldom u budućnost – naše dece naših unučića.

Ponovio je da srpski narod, ma koliki bio, pokazuje da ume da poštuje i žrtve drugih naroda, te da će samo tako zaštititi naše žrtve i pokazati svoju veličinu.

– Ovo je vaša zemlja, osećajte se na svome i ponašajte se na takav način – rekao je Vučić obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke.

On je rekao i da danas ne postoji nijedno mesto u Nemačkoj u kojem nema Srba koji tamo radi i zarađuje za svoj hleb, ali je poručio da želi da manje Srba ide u Nemačku za hlebom, ali je primetio da istovremeno sve više Nemaca dolazi u Srbiju da radi i posluje.

KURIR

Advertisements

error: