OVO JE STVARNO SKANDAL! Hrvatska traži od Srbije da im predamo naš grad APATIN

Podeli vest sa drugima!
  • 2.6K
    Shares

Advertisements

Pretenzije Zagreba na delove naše teritorije.

 

Hrvatska hoće da otme delove teritorije Srbije uz obalu Dunava, uključujući čak i Apatin.

Posle gubitka spora sa Slovenijom, Hrvati će u tome imati i vetar u leđa od EU, koja bi im time kompenzovala rešenje arbitraže oko Piranskog zaliva, koje bi bilo nepovoljno po Zagreb.

S druge strane, Srbija bi mogla u procesu evrointegracija da bude ucenjena da pitanje granice na Dunavu, koje je godinama sporno u odnosima sa Hrvatskom reši upravo tako što bi o njemu odlučivala arbitraža u Hagu kao u slučaju Piranskog zaliva.

Advertisements

Ukoliko bi međa bila povučena na kopnenom delu, po katastarskom načelu, koje zastupaju Hrvati, a ne srednjim tokom reke, kao što je uobičajeno i sada se faktički primenjuje, delovi opština Apatin, Sombor i Bačka Palanka preko noći bi mogli osvanuti u Hrvatskoj.

S tim se slaže analitičar i bezbednjak Božo Spasić koji je za portal SrbijaDanas.com rekao da će Hrvatska u ovom slučaju biti u povoljnijem položaju.

Nama samo močvara

Na ovu mogućnost ukazao je i vojni analitičar i poslanik SNS Miroslav Lazanski, koji je podsetio da, po katastru, Hrvatska ima oko 10.000 hektara sa naše strane Dunava, dok Srbija ima oko 3.000 hektara na hrvatskoj strani, s tim da bi komšijama pripala urbana područja, apatinska luka, marina i brodogradilište, dok srpsko zemljište na hrvatskoj obali Dunava obuhvata jaruge, močvare i livade.

IZVOR: SrbijaDanas.com

Advertisements