Ovo je feministkinja koja je oskrnavila spomenik patrijarha Pavla

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Javnost je šokirana što je spomenik patrijarhu Pavlu juče bio oskrnavljen, kada je na njemu postavljena kecelja sa porukom “Abortus je žensko pravo”.

 

Iza akcije stoje feminističke organizacije koje su htele da skrenu pažnju na ženska prava, ali su razbesnele javnost sramnim činom nad spomenikom najvoljenijeg srpskog patrijarha. Kecelje su stavljale i na spomenike drugih znamenitih Srba, poput Nikole Tesle i Borislava Pekića.

Nađa Duhaček, iz Centra za ženske studije kaže da su očekivali neke reakcije, ali da su htele da ukažu na neravnopravnost u društvu, koja je, kako kaže najbolje prikazana kroz slučaj Marije Lukić iz Brusa.

 

– Postavili smo kecelju usred dana, prolaznici su sve videli. Kecelja je stajala tamo samo par minuta. Birali smo namerno spomenike koji su u javnom prostoru. Smatram da ovo nije skrnavljenje, nije ni umetnost, to je samo aktivizam koji skreće pažnju na činjenicu da muškarci čine 99 odsto javnog prostora u našem gradu. Porukama na keceljama skrenuli smo pažnju na pitanja koja su važna – kazala je Duhaček za TV Prva.

Advertisements

Jedno od tih je pravo na abortus, a voditelje je zanimalo da li je spomenik patrijarha izabran jer je on govorio da je abortus čedomorstvo, ili je izabran kao simbol crkve.

 

– Nije lično pitanje, već pitanje institucije koje predstavljaju, u ovom slučaju crkve koja strukturno krši različita ženska prava – odgovorila je ona.

Ona kaže da razume da je to izazvalo neka loša osećanja kod ljudi.

– Bilo nam je važno da pokrijemo različite muškarce iz naše nacionalne istorije i muškarce koji su se bavili različitim važnim profesijama, da simbolički ukazuju na različite institucije, a jedna od njih je crkva – kazala je ona.

 

Ona tvrdi da kecelja nije uvreda, već lepa stvar, kao i da su ideju videli od koleginica iz Španije.

 

KURIR

FOTO: Tanjug

 

Advertisements

error: