Ovo je čovek koji je napravio spomenik patrijarhu Pavlu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zoran Maleš gostovao je jutarnjem programu i ispričao detalje o stvaranju spomenika koji je izazvao diskusije.

 

Tri dana nakon što je u Beogradu otkriven spomenik Patrijarhu Pavlu komentari na skulpturu ne prestaju da se nižu: dok jedni govore da ona odgovara duhu patrijarha, drugi smatraju da je ona loše izvedena i postavljena na lošem mestu.

 

Povodom tih kritika jutros je na “Prvoj” gostovao i autor spomenika Zoran Maleš. Dok su se na ekranu smenjivale slike spomenika patrijarhu iz drugih gradova, na pitanje šta je lepo i kako bi patrijarh trebalo da izgleda, Maleš je branio svoju ideju.

– Ja sam hteo da ga predstavim što sam jednostavnije mogao, da ima tu duhovnost i skromnost. To što je spomenik moderan na neki način nekome se nije dopalo. Spomenik je visine 1,8 metara, a ja sam mislio čak da bude i 1,5 metar, ali bi to bilo premalo – priča Maleš.

Advertisements

 

Kako kaže, “gradski oci su se sami opredelili za patrijarha Pavla koji levitira”, jer im se takva izvedba dopala.

– To što je spomenik moderan na neki način nekome se nije dopalo. Ima i zadovoljnih ljudi, pozitivnih kritika, ali i loših komentara – kazao je Maleš.

 

Povodom spomenika oglasio se i zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić, koji je jutros gostovao u jutarnjem programu na televiziji “Pink” gde je podsetio da o ovakvim potezima odlučuju organi koji su za to nadležni, da je spomenik moderan i da je rađen prema dobro poznatoj fotografiji patrijarha Pavla iz gradskog prevoza.

 

TELEGRAF / TANJUG

Advertisements

error: