OVO IMA SAMO KOD NAS! Ratni heroj sa KOSOVA, proglašen za ratnog zločinca bez dokaza!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ratni heroj direktivom postao ratni zločinac!

Danilo Tešić (38), snajperista iz Beograda, koji je 1999. sa svega 19 godina bio učesnik dramatičnih borbi na srpskoj granici sa Albanijom i svedok ljudske klanice u bitkama od Suve Reke do Junika, otkriva kako je po direktivi bivših režima postao politički osuđenik za ratni zločin! U jezivoj ispovesti za „Alo!”, Tešić kaže da je 16 meseci bez prekida odolevao albanskim teroristima i NATO bombama, bio u epicentru zračenja kasetnih bombi i zaradio karcinom jetre, a posle svega doživeo da mu njegova vojska i država sude za ratni zločin!

 

Tela skupljao u ćebad

Tešić kaže da na Kosovu nikada nije iskopao rov jer se nije plašio borbe, kao i da drži rekord od 48 noći zaredom provedenih u zasedi, ali da ima noćne more zbog raskomadanih tela drugova, koje je skupljao u ćebe kada su razneti bombama.

– Našao sam njihove ugljenisane glave, spaljene trupove i creva… Sa drveća sam skidao otkinute noge i ruke, a sa traktorskih guma otkinute prste… Nisam mogao da prepoznam ko je ko. Porodicama su poslati u zavarenim limenim sanducima sa naredbom da ih ne otvaraju – priča Tešić sa knedlom u grlu i crvenih i suznih očiju.

Presudom Vojnog suda u Nišu, posle 17 godina suđenja, tri oborene presude i nekoliko promena sudskih veća, Danilo Tešić je pre dva meseca osuđen na dve i po godine, snajperista Mišel Seregi na dve, njihov komandir voda Rade Radojević na tri, dok je major Zlatan Mančić dobio 14 godina zatvora zbog navodnog ubistva dva civila, braće Miftara i Selmana Temaja 1999. godine u selu Kušnin, na Kosovu, čije porodice i danas drže pekare u centru Niša. Prema presudi, snajperisti su im pucali u potiljak iz neposredne blizine iz automatskih pušaka, a potom spalili leševe.

Advertisements

 

– Znam da sam politički osuđenik! Demokrate, koje su 2001. bile na vlasti, dale su direktivu sudovima da kazne što više Srba i strpaju ih u zatvor, samo da bi se dodvorile Zapadu. Proces me je uništio psihički i finansijski i totalno ugrozio egzistenciju porodice! Imam ženu i ćerke od 21 i devet godina, a zbog ovog niko neće da me zaposli! Psoš ne mogu da dobijem već 19 godina, jer se vodi da sam ratni zločinac! Kaznu od dve i po godine mogu da odrobijam na levoj ruci, nije problem, ali zašto neko ne preispita presudu koja je doneta preko kolena? – ogorčeno kaže Tešić.

Na naše pitanje kako su se braća Temaj obrela u selu aprila 1999, Tešić kaže da su navodno čuvali svoje kuće, ali da ih je NATO sve češće gađao, zbog čega su posumnjali da oni odaju srpske lokacije OVK i sinovima u Albaniji.

 

– Vojna policija ih je privela i saslušavala i naređeno je da napuste selo. Mišel Seregi i ja smo dobili zadatak da ih ispratimo do izlaska iz sela, da ih neko ne napadne ka putu za Prizren. Postupak je počeo kada su njihove porodice Crvenom krstu prijavile nestanak. Jedan svedok, Albanac, potvrdio je da je braću video u Prizrenu 7. aprila 1999. dan-dva pošto su, prema presudi, navodno ubijeni! Četiri godine posle nestanka, nađen je deo kičmenog stuba i deo lobanje, a DNK analiza je potvrdila da je, navodno, reč o Miftaru, iako nije utvrđeno da li na lobanji postoji trag od metka i da li po starosti pripada njegovom ocu. Ironija je da naš sud nije poverovao vojnom bezbednjaku Momiru Stojanoviću i generalu Božidaru Deliću, već Albancima! Ima indicija da su braća još živa, jer njihove porodice drže pekare u centru Niša – kaže Tešić i apeluje na nadležne da preispitaju spornu odluku suda i speru ljagu sa srpskih vojnika.

 

ALO NOVINE

Advertisements

error: