OVI UMISLILI DA SU NEMANJIĆI! – TOMA i DRAGICA hoće da se SAHRANE U CRKVI!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Šef države planira da u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija koju gradi u rodnoj Bajčetini napravi i kriptu u kojoj će ga sahraniti

 

BEOGRAD – Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, osim crkve koju gradi na svom imanju u rodnoj Bajčetini, predvideo i izgradnju kripte (videti okvir), u kojoj, po svoj prilici, želi da počiva kad ode na onaj svet, saznaje Kurir.

– Predsednik želi da ga, kad za to dođe vreme, sahrane u kripti Crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, koju gradi i čiji je ktitor. On je veliki vernik i oduvek je bio – kaže izvor Kurira.

Crkveni kanoni

Patrijarh srpski Irinej u razgovoru za Kurir kaže da svako ko je ktitor crkvenog hrama ima pravo da sagradi i kriptu.

– Koliko je meni poznato, predsednikova crkva treba da bude pripojena Eparhiji šumadijskoj – rekao je patrijarh.

Na naše pitanje da li je predsednik Srbije od njega tražio blagoslov i za kriptu odgovara:

Advertisements

– Od mene nije tražio, ali možda je od drugih. To ne znam. Svako ko svojim novcem izgradi crkveno imanje može da izgradi i kriptu sebi. Tako je u crkvenim kanonima napisano.

U Eparhiji šumadijskoj nisu odgovarali na naše pozive, tako da nismo uspeli da saznamo da li je episkop Jovan blagoslovio predsednikov poduhvat i želju.

Nije vladar

Kako objašnjava verski analitičar Draško Ðenović, da bi neko sebi napravio kriptu, crkva mora biti izgrađena isključivo od njegovih para, a ne iz donacija, kakav je slučaj s predsednikom.

– Prvo, Nikolić nije vladar kao Nemanjići ili Obrenovići, nego je predsednik koji je to postao na izborima. Mi smo sekularna država. Drugo, postavlja se pitanje odakle predsedniku toliki novac za crkvu. Ako se pogleda njegovo finansijsko stanje, on nema toliko para da sam svojim novcem izgradi crkvu, a to je jedini način da mu crkveni velikodostojnici dozvole da napravi i kriptu za sebe. Ali očigledno je sad sve moguće. Nijedan predsednik Srbije nije tako sahranjen, osim Slobodana Miloševića, koji mimo svih procedura počiva u dvorištu – zaključuje Ðenović.

KURIR

Advertisements

error: