OSI: Postoje dokazi da je Vučić 2014. zloupotrebio novac građana za svoju kampanju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vlada Srbije je lagala kada je negirala da je klijent firme “Bell Pottinger” koja se bavi lobiranjem. Premijer Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka u isto vreme, 2014. godine, bili su klijenti pomenute firme, navodi OSI (Open source investigations).

Firma za lobiranje radila je određene izmene na profilu Aleksandara Vučića na Vikipediji kako bi oprala Vučića i njegov kabinet. U septembru 2013. godine osoba pod imenom Vivj2012 napravila je promene na Vučićevom profilu tako što je dodala materijal koji se odnosio na Vučićevu “ulogu u naporima koalicione vlade za borbu protiv korupcije, kao i u razgovoru o kandidaturi Kosova i Srbije za članstvo u EU“. Te godine Vučić je bio prvi potpredsednik vlade, ali je imao najviše uticaja kao šef najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

Firma Bell Pottinger sa sedištem u Londonu jedna je od najvećih multinacionalnih PR firmi, ali takođe i garantuje poverljivost i tajanstvenost. Međutim, zaposleni je otkrio identitet klijenata jer je Bell Pottinger bila pod istragom u to vreme zbog niza skandala vezanih za lažne izmene na Vikipediji.

 

U septembru 2014. kada su opozicija i mediji u Srbiji optužili vladu da ima tajni ugovor sa firmom Bell Pottinger, Vučićev kabinet i SNS žestoko su to demantovali. SNS je te navode opisala kao gomilu gnusnih laži i optužbi. Vlada Srbije je porekla da ima bilo kakav ugovor sa pomenutom agencijom kao i da je dala novac za lobiranje i izgradnju imidža zvaničnicima tadašnje vlade.

Advertisements

Demantiji vlade i SNS-a istog momenta bili su u suprotnosti sa izveštavanjem nezavisnih srpskih mediji koji su objavili zvanične dokumente koji dokazuju da postoji ugovor između Vučićeve vlade i lobističke firme sa sedištem u Londonu, uključujući i podatke iz javnog registra EU. Prema registru, Vlada Srbije bila je jedan od najvećih klijenata Bell Pottinger-a sa prometom 200.000-250.000 evra.

Lobiranje za Vučića- premijera i Vučića- lidera stranke, u isto vreme

Došlo je do pokušaja da se prikrije što je više moguće informacija o spornom ugovoru između Vlade Srbije i agencije Bell Pottinger. Vučić je vršio pritisak na nezavisne medije. Ali uprkos Vučićevim i naporima njegovih lobista, OSI ima materijalne dokaze da je aktuelni premijer koristio javna sredstva za finansiranje svoje kampanje 2014. godine.

 

Bell Pottinger napravio je pozitivan spin na Vikipediji u septembru 2013, nekoliko meseci pre nego što je predsednik Nikolić pozvao na prevremene izbore. Samo nekoliko meseci kasnije i Vlada Srbije i SNS postaju klijenti kompanije za lobiranje.

Prema registru Udruženja profesionalnih političkih konsultanata (Association of Professional Political Consultants), u 2014, Bell Pottinger je u isto vreme lobirao i za Vučića- premijera Srbije i Vučića- predsednika SNS.

 

(Izvor: OSI)

Advertisements

error: