ORAO I MEDVED UMESTO MOKRANjCA I TESLE: Ovako će izgledati nove novčanice!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ako NBS prihvati predlog dizajnera, na novčanicama od 50 i 100 dinara naći će se ugrožene vrste – beloglavi sup i mrki medved.

Na srpskim novčanicama od 50 i 100 dinara gledaćemo beloglavog supa i mrkog medveda umesto portreta Stevana Stojanovića Mokranjca i Nikole Tesle!

Ovo bi moglo da se obistini ukoliko Narodna banka Srbije prihvati predlog novog izgleda novčanica grafičkog dizajnera Miloša Zlatanovića, čiji je redizajn izazvao pravu buru na društvenim mrežama.

Dok jedni hvale inovativnost i kreativnost studenta četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, drugi ljutito negoduju i na samu pomisao da se likovi značajnih istorijskih ličnosti zamene krvoločnom životinjom i jednom od najopasnijih ptica grabljivica.

Advertisements

Zlatanović se, naime, opredelio za crtež mrkog medveda i beloglavog supa jer su u pitanju ugrožene vrste u Srbiji, dok se na poleđini novčanice nalazi žvrljotina, kako kažu tviteraši, predela u kojima ove životinje žive. Anketa koja je sprovedena na Tviter nalogu Ekonomskih vesti pokazuje da su korisnici ove mreže neopredeljeni povodom novog izgleda novčanica, jer je njih 48 odsto glasalo da im se dopada, a 52 odsto da im se ne dopada.

Numizmatičar Zoran Ilić smatra da je ovaj predlog interesantan, ali da mrki medved nije originalno rešenje, jer se već nalazi na kovanici susedne države Hrvatske.

– Iako je digitalizacija ubrzala proces proizvodnje novca, to je i dalje veliki posao. Odobravanje novog izgleda novčanice traje nekoliko godina dok se ona ne pusti u opticaj. Kad se odlučuje o novim motivima koji će se koristiti, na prvom mestu su kulturno-istorijski motivi, jer oni predstavljaju državu čiji je novac – objašnjava Ilić. On dodaje da su u prošlosti najveći slikari tog doba radili na izgledu novčanica, ali samo u dogovoru sa državom.

 

PRAVDA

Advertisements

error: