OPREZ KOMŠIJE! Američki milijarder Džordž Soroš sprema destabilizaciju Makedonije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki optužio je američkog milijardera Džordža Soroša da se meša u unutrašnje poslove Makedonije i da pokušava de je destabilizuje

Soroš se mešao godinama i nastavlja da se meša. Preko svog lobija finansira veliki broj nevladinih organizacija. (Njegova fondacija) “Otvoreno društvo” finansira subjekte koji se na netransparentan način zanimaju politikom, što je neprihvatljivo – rekao je Poposki u intervjuu za italijanski list La verita, koji prenose makedonski mediji.

Poposki, koji je visoki funkcioner konzervativne VMRO DPMNE, rekao je da “od tih subjekata dolaze medijski pritisci i neadekvatan uticaj na javno mišljenje, ali navodno slučajno taj pritisak uvek je u jednom pravcu, u korist socijaldemokratske koalicije (SDSM Zorana Zaeva)”.

– To je, prema nama, destabilizacija – istakao je makedonski ministar spoljnih poslova dodajući da Soroš nevladine organizacije u Makedoniji godišnje pomaže sumom od skoro pet miliona dolara.

Advertisements

Prema njegovim rečima, Fondacija Otvoreno društvo, otkako je prisutna u Makedoniji, potrošila je oko 60 miliona dolara za makedonske nevladine organizacije.

– Problem ne predstavlja samo ogromna suma novca, već i abnormalna koncentracija. Paktično, 90 odsto sredstava koje dobijaju nevladine organizacije dolazi iz jednog izvora. Ako se tome doda i fakt da se veliki deo korisnika aktivno zanima politikom pod kapom humanitarnih organizacija, onda može da vam bude jasno da to ne bi moglo da bude prihvaćeno od jedne suverene države – rekao je Poposki.

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije, lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski 17. decembra prošle godine najavio je filtriranje nevladinih organizacija u Makedoniji, korak koji je nazvao “desoroizacija”.

Kritike na račun ponašanja Soroša i rada nevladinih organizacija, čije aktiviste on i njegove pristalice pogrdno nazivaju “sorošoidi”, Gruevski je ponovio i u intervjuima dva provladina medija početkom ove godine, a istakao je i da stavlja znak jednakosti između Soroša i SDSM.

 

INTERMAGAZIN

Advertisements

error: