OPET PALE VATRU! AMERIČKI MEDIJI: Nova svetska kriza prelazi iz Sirije na Balkan

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Veoma je verovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira Volstrit džornal, zabrinut da bi, ukoliko do toga dođe, Evropska unija mogla da bude uzdrmana iz temelja.

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra verovatnim da bi “Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica”.

List navodi da se Rusija i Turska smatraju “ključnim akterima” u tom delu Evrope i “glavnim uzrocima potencijalnih kriza”.

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, Volstrit džornal dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da “anektira delove Bosne naseljene Srbima”, a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da “anektira Kosovo na ist način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni”.

Advertisements

Ipak, list priznaje da je malo verovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, “bilo teško za te dve zemlje da se dogovore oko novih granica”.

U nastavku, “Volstrit džurnal”, kako prenosi “Juropijen vestern Balkans”, upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je “na papiru” članica NATO.

Istovremeno, Volstrit džurnal konstatuje i da bi “svaka balkanska zemlja radije bila deo EU, nego saveznica Rusije ili Turske”.

IZVOR: NOVOSTI

Advertisements

error: