OPET OTIMAČINA! Vučićev kum dobio iz budžeta 300 MILIONA DINARA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Skoro 40% novca koji je država isplatila vlasnicima malih hidroelektrana (MHE) za otkup struje u 2017. otišlo je EPS-u i firmama povezanim sa kumom Aleksandra Vučića, Nikolom Petrovićem – blizu 6,6 miliona evra!

 

Od 16,7 miliona evra koliko je u 2017. godini država isplatila vlasnicima 81 male hidroelektrane u Srbiji, najviše je prihodovala Elektroprivreda Srbije (EPS) – skoro 3,7 miliona evra. Slede firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika države Aleksandra Vučića, kojima je isplaćeno nešto manje od 2,9 miliona evra. Ako bismo preračunali u dinare 2,9 miliona evropskih novčanica iznosi tačno 342 078 809 dinara!

 

EPS i firme povezane s Petrovićem su zajedno imale prihod od gotovo 6,6 miliona evra, što je skoro 40% od ukupno isplaćenog novca prošle godine. Po puštanju malih hidroelektrana u rad investitori koji su ih izgradili i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije ostvaruju profit tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim, višim cenama. Taj novac dolazi od građana Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju. Ukupno gledajući, od 2013. do kraja 2017. EPS je po ovom osnovu prihodovao gotovo 17,6 miliona evra. Firmama u kojima Petrović danas ima vlasništvo i njegovim poslovnim partnerima je u periodu 2013-2017. isplaćeno skoro 10,1 milion evra.

Advertisements

 

 

Njihov zajednički prihod od 27,7 miliona evra tokom poslednjih pet godina čini 47,5% ukupnog novca koji je Srbija dala za kupovinu struje iz malih hidroelektrana. Podaci za 2017. godinu pokazuju i da je broj elektrana u posedu ovih vlasnika ostao isti.

 

EPS-u je novac isplaćen za struju sa Drinsko-Limskih elektrana: Ovčar Banje, Međuvršja i Radaljske Banje.

 

Eco Energo Group je vlasnik sedam elektrana u opštini Crna Тrava na jugoistoku zemlje. Suvlasnik i direktor ove firme je Nikola Petrović (na slici ispod), dok udeo u vlasništvu imaju i njegovi partneri Dragan Klisura, vlasnik firme Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana, Nenad Kovač, vlasnik firme Roaming Eletronics, te Vera Ristić, vlasnica firme Eco Global i majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

cins.rs

Advertisements

error: