OPASNO! DOKTOR JEŠIĆ: Deca nisu fizički aktivna, svako drugo ima bolesnu kičmu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Primarijus dr Budimir Ješić: Dečaci i devojčice koji u periodu rasta najviše vremena provode sedeći, stvaraju nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi

ZBOG sve veće neaktivnosti, čak 50 odsto školaraca ima lošu poziciju trupa, koja vremenom dovodi do kifoze kičme. Bol u leđima ukazuje na mišićne probleme, ali su asimetrije trupa mnogo opasnije, zbog čega je važno na vreme uočiti izbočenja i asimetrije između ramena, struka i kukova.

Advertisements

Prema rečima ortopeda Budimira Ješića, načelnika muškog odeljenja na Istitutu za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, zakrivljenje kičme veće od 10 stepeni zahteva fizikalnu terapiju i proceduru jačanja muskulature, 30 stepeni zahteva nošenje midera, dok je kod velikih zakrivljenja kičme operacija neophodna.

– Deca koja u periodu rasta najviše vremena provode sedeći, stvaraju nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi. Školska torba koja se nosi na jednom ramenu dovodi do dodatnog, refleksnog krivljenja, jer dete “beži” od bola u ramenu na drugu stranu – upozorava dr Ješić.

novosti.rs

Advertisements

error: