ON JE TAJ! Sorošev gej aktivista hoće da menja GRB NEMANJIĆA sa srpske zastave!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ovih dana se u liberalnim medijima pojavila naizgled bezopasna inicijativa za promenu izgleda državnih simbola Republike Srbije pod nazivom ,,Novi vizuelni identitet Srbije”. Međutim, pravi cilj ove provokacije kojom se nameće izgled zastave bez četiri slova S, bez dvoglavog orla ili krune, jeste da ometa državnu inicijativu o izgradnji kulta zastave u Srbiji.

 

Nekoliko liberalnih medija je ovih dana pisalo o tome kako je ,,mladi grafički dizajner i veksilograf [stručnjak za zastave, prim. aut.]“ Vladan Pavlović objavio svoj predlog za novi izgled državnih simbola Srbije, jer su sadašnji, kako je konstatovao ,,prevaziđeni“ i ,,neprikladni demokratskoj i sekularnoj državi“. On u svom saopštenju navodi da je sadašnji izgled zastave Srbije ,,loš zbog previše detalja“, a iznosi i uvredljive tvrdnje kako je zastava Srbije ,,kič“, te da ,,zbog hrišćanskih i srednjovekovnih detalja“ ona ne sme da bude u upotrebi u ,,tolerantnom multikulturalnom društvu današnjice“.

,,Trenutno stanje državnih oznaka je prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika koje su najčešće neustavne. Potreban je veliki rad profesionalaca na ujednačavanju koncepata i dizajna za sva državna obeležavanja“, piše na svom sajtu u kome se nameće kao ,,profesionalac“ Pavlović. Svoju inicijativu objavio je i na fejsbuk stranici Vizuelni identitet Republike Srbije.

On dalje iznosi spornu tvrdnju kako je navodno ,,u današnjem dobu postalo uobičajeno da se redizajniraju zastareli identiteti gradova, opština, regiona, pa i država“, jer to, kako kaže ,,pomaže boljem povezivanju građana sa identitetima, državnim organima i administracijama, i razumevanju simbolike obeležja“. Osim što nam nije poznato da je neka nacionalna država iz korena menjala svoju zastavu i druge državne simbole na način na koji to Pavlović pokušava da nametne, ostaje nejasno i kako bi se to građani Srbije ,,bolje povezali sa identitetima“ ili ,,bolje razumeli simboliku obeležja“ pomoću zastave koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa srpskom tradicijom i kulturnim nasleđem. Sa Pavlovićevog modela zastave proterani i dvoglavi orao, i četiri ocila, i krst, a poremećene su i proporcije tradicionalne srpske trobojke. Sve to zamenjeno je bezličnom belom ,,rozetom“ na plavom polju.

Advertisements

Ali ko je uopšte Vladan Pavlović? Nijedan od liberalnih medija koji su sa neskrivenim simpatijama pisali o ovoj provokaciji nije našao za shodno da javnosti približi lik i delo autora dotične inicijative. Osim šturih informacija da je autor ,,grafički dizajner i veksilograf“ sve ostalo je neopravdano prećutano. Ili je prećutano sa razlogom?

Vladan Pavlović, izvor: Fejsbuk
Bilo kako bilo, Vladan Pavlović je višegodišnji aktivista iz inostranstva finansirane nevladine inicijative ,,Ne da(vi)mo Beograd“, poznatije kao ,,žuta patkica“, koja je prošle godine pod plaštom bunta povodom rušenja ilegalnih skladišta u Savamali organizovala proteste na kojim su gej aktivisti vređali državu Srbiju. Tada je kao grafički dizajner pomagao organizatorima protesta u oblastima u kojim je stručan.

Isti angažman imao je i na ovogodišnjim protestima anarhista pod nazivom ,,Protiv diktature“ na kojim je vandalizovan zid plača kosmetskih žrtava ispred zgrade Skupštine Srbije. Osim toga, kao deklarisani homoseksualac, Pavlović je istaknuti borac za održavanje parada homoseksualaca u Srbiji i neretko iznosi oštre kritike na račun Srpske pravoslavne crkve zbog njenog protivljenja ovim paradama.

Završio je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu gde radi kao asistent u nastavi. Radi u nemačkoj marketinškoj firmi C4 Gruppe.

Međutim, zašto bi jedan gej aktivista sa istorijatom rada u soroševskim nevladinim organizacijama sada pokrenuo inicijativu za promenu izgleda zastave Srbije? Kako saznajemo iz izvora bliskih Pavloviću, cilj ove inicijative iza koje stoji isti milje koji je organizovao proteste ,,Ne da(vi)mo Beograd“ i ,,Protiv diktature“, jeste ometanje državnog projekta promocije kulta zastave u Srbiji.

Namera pokretača inicijative jeste da upotrebom liberalnih medija i soroševskih nevladinih organizacija postepeno diskredituju zastavu Srbije kao ,,prevaziđenu“, ,,netolerantnu“, i ,,neprimerenu multikulturalnom, demokratskom i sekularnom društvu“ kakvo oni i njihovi mentori žele da uspostave u Srbiji i da je sa tih pozicija zamene svojom anacionalnom zastavom.

Prva bitka na ovom polju odvijaće se povodom najavljenog postavljanja 120 metara visokog jarbola sa zastavom Srbije na ušću Save u Dunav, što su aktivisti inicijative ,,Ne da(vi)mo Beograd“ već napali i izvređali kao ,,kič“. Interesantno je međutim, da niko od ovih samoproklamovanih ,,eksperata“ za zastave nije našao za shodno da LGBT zastavu duginih boja okarakteriše kao ,,kič“.

Izvor: Govori Srbija

Advertisements

error: