ODE ĐUKANOVIĆ NIZ VODU! Amerikanci počeli da finansiraju opoziciju u Crnoj Gori

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Raskol unutar DPS-a na Đukanovićevu i Markovićevu frakciju mogao bi uskoro da eskalira i da dovede do ozbiljnih političkih promena u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori se sve više spekuliše o ozbiljnom unutarpartijskom sukobu u redovima vladajuće Demokratske partije socijalista između frakcija koje navodno predvode aktuelni premijer Duško Marković, na jednoj, i dugogodišnji predsednik DPS-a Milo Đukanović, na drugoj strani.

Komentarišući pomenute spekulacije tokom nedavne posete Cetinju, predsednik DPS-a Đukanović je ustvrdio da se isključivo radi o spinu koji plasiraju „politički neprijatelji“ te partije, uz konstataciju da u vladajućem DPS-u „nema nikakvih podela“ i „novih centara moći“.

Ipak, u poslednje vreme sve je više očiglednih indikatora da priča o mogućoj borbi za prevlast u redovima DPS-a zaista ima realno uporište, a kao prvi značajniji demanti Đukanovića desio se u opštini Petnjici na severu Crne Gore, kada je Đukanović obavio sastanak sa svojim pristalicama u toj opštini ne sačekavši premijera Markovića, čiji je dolazak bio najavljen tog dana, pa je Marković u Petnjicu stigao nakon Đukanovićevog „obavljenog posla“.

Javnosti je naročito u oči upalo nepozivanje Đukanovića na svečanu večeru u čast Majka Pensa tokom posete potpredsednika SAD Crnoj Gori, pa se to po mnogima tumači kao još jedan otklon Markovića od predsednika DPS-a, kao i da Đukanović zbog svoje kontroverzne biografije više nije na listi poželjnih partnera za SAD.

Da najnovija dešavanja unutar Demokratske partije socijalista, koja su za sada zakulisna, neodoljivo podsećaju na već viđeni scenario od pre 20 godina, kada je došlo do rascepa u toj partiji na pristalice Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, mišljenja je i Dražen Živković, analitičar i dugogodišnji novinar, koji predviđa da će tinjajući sukob između Đukanovića i premijera Duška Markovića do predsedničkih izbora sledeće godine prerasti u „ozbiljan politički obračun“.

Advertisements

„Ulaskom Crne Gore u NATO, kao i sve ozbiljnijim signalima sa strane, evidentno je da je Đukanović izgubio podršku moćnika i da je Marković karta na koju će oni sve više igrati u periodu koji je pred nama. Da je u najavi ozbiljan sukob u DPS-u, najbolje govori činjenica da Đukanović avgust ne provodi ’baškareći‘ se u Dubaiju, već obilazi sela i zaseoke po Crnoj Gori, gde sam prebrojava svoje pristalice“, ističe Živković.

Prema njegovim rečima, poslednji put kada je Đukanović slično radio bilo je upravo 1997. godine, kada je došlo do rascepa u jedinstvenom DPS-u, na Milovo i Momirovo krilo, a nakon čega, Đukanović, do danas, nije imao potrebu da lično obilazi najudaljenije kuće na severu Crne Gore, „već je ueesto njega, dve decenije taj posao radila UDBA, koja je sada pod direktnom kontrolom Duška Markovića“.

„Da nešto ne štima u simfonijskom orkestru DPS-a, kojim skoro tri decenije diriguje sam Đukanović, najbolje se moglo videti na sukobu oko izmeštanja Visoke škole u Beranama, gde su Đukanović i Marković, iza kulisa, predvodili dve različite interesne grupe, a na kraju je, deblji kraj, bar za sada, izvukao upravo Đukanović“, naglašava Živković.

Takođe, dolazak američkog potpredsednika Majka Pensa u Crnu Goru, kao i činjenica da za Đukanovića nije bilo mesta za stolom čak ni tokom svečane večere, prema Živkoviću, jasan je signal da SAD prave otklon od nekadašnjeg ljubimca tamošnje administracije. Više o diskretnim znacima koje je crnogorskoj “političkoj eliti” za sobom ostavio Pens, pročitajte OVDE.

„Gotovo neprimetno je prošla informacija da je Milo Đukanović pre nekoliko dana obišao Petnjicu, tokom ’Dana iseljenika‘, a da je dva sata kasnije, na isto mesto stigao Duško Marković, ali tamo nije zatekao predsednika svoje partije, koji je nakon što je prebrojao svoje pristalice otišao za Podgoricu, ne čekajući aktuelnog premijera da dođe, iako je njegov dolazak najavljen nekoliko dana ranije“, rezonuje Živković.

IZVOR: NOVOSTI

Advertisements

error: