ODBIO SVE ZAHTEVE HRVATSKE! PAPA: Stepinac NIKAD neće biti proglašen za sveca!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vrhu SPC prenet papin stav da ustaški kardinal Alojzije Stepinac, zbog saradnje sa ustaškim zločincima u Drugom svetskom ratu, ne može biti beatifikovan. Stručnjaci: Hrvati će morati da čekaju drugog papu…

Advertisements

 

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poslao je čelnicima Srpske pravoslavne crkve poruku da ustaški kardinal Alojzije Stepinac, koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, ne može biti proglašen za sveca, saznaje Informer!
Papa Franja je svoj stav srpskom patrijarhu i vladikama preneo diplomatski kanalima, uz više nego jasnu poruku da Stepinac neće biti beatifikovan sve dok je on na čelu Katoličke crkve. Iako mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve još nije zauzela stav o ovom pitanju, upućeni tvrde da je papa već sad odlučno prelomio da Stepinac nipošto ne može biti svetac!
Zločinac ne može biti svetac
Papa uviđa da u Stepinčevom ponašanju i delovanju ima elemenata koji se nikako ne uklapaju u koncepciju sveca
Dimitrije Kalezić, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta
Džabe propaganda
Prema rečima naših izvora, papina odluka još nije zvaničan stav Katoličke crkve, ali će to svakako postati čim se o tom pitanju u Vatikanu bude odlučivalo.
– Papino mišljenje zasad ima formu “nezvaničnog stava”, koji je vrhu SPC prenet posebnim diplomatskim kanalima. Tek kada mešovita komisija završi razmatranje tog pitanja, očekujem da papa Franja obelodani odluku. Ovo je, međutim, više nego pouzdan znak da je Zagreb uzalud organizovao silnu propagandu da Stepincu “operu” biografiju i proglase ga svecem – prenosi Informerov sagovornik, diplomata blizak Vatikanu, koji je insistirao na anonimnosti.

 

INFORMER

Advertisements

error: