NOVI ZAKON! Ukidaju se “MAMA I TATA” biće Roditelj 1 i 2

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora u Vladi Srbije, u toku je razrada plana sa specijalnim timom koji već mesecima zajedno sa ljudima iz EU priprema donošenje tjs predlaganje novog zakona.

 

Naime preko Vlade Srbije ali i Predsedništva će u Skupštinu u toku godine biti donet predlog o promeni zakona koji se odnosi na definisanje roditeljstva u Srbiji. Ovu stvar uradile su već neke države Evropske unije a tiče se uloge oca i majke.

Do sada je dete moglo da ima samo oca i majku, međutim kako se i LGBT prava povećavaju i mogućnost da usvajaju decu ili da imaju ono razvijeno u veštačkim uslovima, tako se i definicija roditeljstva menja.

Uskoro u zakonu Srbije neće morati da stoje otac i majka već “Roditelj 1” ili “Roditelj 2”. Princip će se zasnivati kao na starateljskim porodicama koje su vodile računa o deci u poslednjih nekoliko decenija.

Advertisements

 

Ovaj zakon će prethodno morati biti usvojen i odobren u Skupštini ukoliko većina poslanika bude ZA! Pretpostavlja se da će ukoliko predsednik Vučić podrži ideju (za sada je nije razmatrao), većina SNS poslanika i okolne koalicije glasati za predlog. Naš izvor ističe da je premijerka Ana Brnabić jedan od glavnih zagovornika ove promene. 

Zanimljivo je da se polemika o ovome vodi upravo u trenutku kada je sama premijerka na neki način postala roditelj. Ali je zbog nepriznavanja gej brakova ne možemo tačno definisati kao oca ili majku.

 

Dnevni Žurnal / Dejan Relić

FOTO: Ilustracija

 

Advertisements

error: