Novi zakon stupa na snagu 1. JUNA: Ako dobacujete ženi, sleduje vam kazna ZATVORA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U slučaju da ženi udelite kompliment mimo njene volje ili da to radite napadno, rizikujete odlazak na robiju i to počev od četvrtka!

 

Dva nova dela Krivičnog zakonika koja na snagu stupaju 1. juna, odnose se upravo na proganjanje i polno uznemiravanje.

– Polno uznemiravanje predstavlja svako dobacivanje, “slobodnije” ponašanja, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene i za to delo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci.

– Proganjanje, sa druge strane, podrazumeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe i onaj ko to radi rizikuje da tri godine robije.

Advertisements

Stručnjaci smatraju da su ova krivična dela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde radomir Ilić kaže da će ova krivična dela biti primenjiva samo ako “ugrožena strana” stavi do znanja da joj takav način komunikacije ne prija.

Kad god postoji normalan i željen odnos između dve osobe, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj od strana u toj društvenoj interakciji to ne prija, gde to jasno stavlja do znanja, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog dela- rekao je on.

SRBIJADANAS.COM

Advertisements

error: