NOVI ZAKON! Muškarci i žene idu na vojne vežbe – Ko se ne odazove kazna zatvor!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina proći će obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama… One koje su služile vojni rok ići će na vežbu u uniformi i sa oružjem, kaže ministar Vulin.

Sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina moraće da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, kaže za Informer ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Sa druge strane, dame koje su služile vojni rok, ovu višednevnu vežbu odradiće u uniformi i sa oružjem. Prema ovom planu Ministarstva odbrane, koji tek treba da bude usvojen, svi građani Srbije, bez obzira na pol, biće obučeni za postupanje u eventualnim ratnim i vanrednim situacijama.

Obuka rezervista, osnovni podaci
* Pozivi stižu svim muškarcima mlađim od 60 i ženama mlađim od 50 godina koji su služili vojsku pod oružjem
* Pozivi se šalju 30 dana unapred, na kućnu adresu, na vrata
* Izostanak može da se opravda osam dana po prijemu poziva
* Obuka traje od jednog do 15 dana
* Svim zaposlenima biće nadoknađena cela zarada tokom vežbe, a nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate
* Za neodazivanje sledi novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora

Advertisements

Ženska ruka
Ministar Aleksandar Vulin ističe za Informer da su i muškarci i žene u Srbiji ravnopravni u svemu, pa i kada je u pitanju odbrana zemlje.

– Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku – poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu državu.

Dugogodišnji prvi čovek civilne zaštite i odbrane u Srbiji, pukovnik Miodrag Savić ističe da je izuzetno dobra ideja ministarstva odbrane i Vojske Srbije da i žene budu uključene u sistem odbrane.

Advertisements

error: