Novi trošak za VOZAČE: Očekuje nas ZAMENA registarskih tablica i saobraćajnih dozvola!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iako vozači misle da registarske tablice izdate 2011. godine nisu dotrajale, to ih neće spasti novog troška od minimum 4.000 dinara za njihovu zamenu, jer im sledeće godine zvanično ističe rok trajanja od sedam godina.

Uz to treba uračunati i trošak izdavanja nove saobraćajne dozvole, koja se takođe menja, pa je trošak od skoro 40 evra izvestan.

Osim nove rupe u kućnom budžetu, vozače čeka i pripremanje gomile papira, popunjavanje isto toliko formulara i uplatnica, i čekanje u redovima. Sve to će morati da pretrpe jer u članu 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja. S obzirom na to da su nove tablice počele da se izdaju od 1. januara 2011, sledeće godine im „ističe rok“.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za Kurir da je proizvođač tablica – Zavod za izradu novčanica, deo Narodne banke Srbije – garantovao njihovu funkcionalnost sedam godina. U NBS odgovaraju da sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost, prisustvo zaštitnih elemenata.

Na pitanje da li će zamena predstavljati nepotrebne troškove za građane, u NBS kažu da pitamo MUP, koji je doneo pravilnik, a tamo nisu imali komentar. U Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su za Kurir da rok od sedam godina za zamenu registarskih tablica koje su izdate 2011. počinje 1. januara 2018.

Advertisements

– Prilikom zamene izdaju se nove tablice s drugim registarskim oznakama, nova saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica – dodaju u MUP.

ŠTA TREBA ZA TABLICE

registracioni list
saobraćajna dozvola
prethodno izdate registarske tablice
lična karta
dokaz o uplati troškova za saobraćajnu dozvolu, tablice i nalepnicu
izrada i izdavanje saobraćajne dozvole 1.314
registraciona nalepnica 440
registarske tablice za putnička vozila 2.190

Troškovi 3.944 dinara

Prof. Milan Vujanić
MALTRETIRAJU DVA I PO MILIONA LJUDI

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže za Kurir da ima logike da se tablice menjaju jer ipak imaju neka svojstva koja ranije nisu imala, a koja imaju rok trajanja, ali nema potrebe da ljudi „prolaze mučnu, dugu i skupu proceduru“.

– Policija treba da napravi nove tablice i da pozove građane da ih preuzmu, kao kad ih izgubite, na primer. Ne da vam daju tablicu s novim registarskim oznakama i novu saobraćajnu. To je maltretiranje dva i po miliona vozača jer nekoliko njih neće da radi svoj posao – jasan je Vujanić.

 

KURIR

Advertisements

error: