NOVA PRESUDA! Hag vraća nazad u zatvor Šešelja!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

HAG – Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu ponovo je zatražilo od sudija apelacionog veća da poništi oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i osudi ga za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

 

„Apelaciono veće trebalo bi da usvoji žalbu Tužilaštva i preinači pogrešnu oslobađajuću presudu. Dozvoliti da pogrešni nalazi o oslobađanju opstanu bilo bi uvreda za žrtve zločina i u opasnosnt bi dovelo integritet Haškog tribunala“, naveli su tužioci u odgovoru na pismo kojim je Šešelj uzvratio na žalbu Tužilaštva.

U danas objavljenom odgovoru, tužioci tvrde da se Šešelj u pismu nije uopšte bavio glavnim tvrdnjama iz njihove žalbe, te da ih nije ni pobio. Ponavljajući navod iz žalbe da je oslobađajuća presuda „neobrazložena“ i „nerazumna“, tužioci u podnesku ocenjuju da je Šešelj to u svom pismu „propustio da shvati“.

Advertisements

 

Umesto toga, po Tužilaštvu, Šešelj je u svom podnesku izložio neosnovane prigovore na formu tužiočeve žalbe ili „samo ponavlja pogrešne nalaze većine sudija“ iz prvostepene presude. Po tužiocima, Šešelj „ponavlja i optužbe da je Tužilaštvo uznemiravalo svedoke i navodilo ih da daju lažne iskaze, kojima, takođe, ne odgovara na tužiočevu žalbu i koje su odlučno odbačene pre više od pet godina posle pune istrage“.

 

Navodeći da Šešelj u svom pismu ponavlja i optužbu da suđenje nije bilo pravično, Tužilaštvo podseća da su i raspravno i apelaciono veće suda te tvrdnje odavno odbacili. U žalbi, koju je uložilo u julu prošle godine, Tužilaštvo je tražilo da prvostepenna oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i osuđen na 28 godina zatvora,

 

Kao alternativu, Tužilaštvo je tražilo da suđenje Šešelju zbog procesnih i pravnih nepravilnosti bude ponovljeno. O žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu Šešelju odlučivaće petočlano apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu, koji je pravni naslednik Tribunala. Većem predsedava američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji presdsednik Tribunala i Mehanizma.

 

B92

Advertisements

error: