NOVA PLJAČKA SRBIJE! Gorivo u EVROPI jeftinije, u Srbiji poskupljuje BEZ RAZLOGA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Najavljeno poskupljenje nafte na 60 dolara za barel do 2018. dovešće do rasta cena derivata za oko šest dinara

 

Gorivo bi narednih meseci moglo da poskupi oko tri dinara, a do kraja godine još toliko, pa bi benzin mogao da se prodaje za oko 147 dinara, a evrodizel za oko 156 dinara.

 

Razlog za nove cenovnike biće poskupljenje nafte, koja trenutno košta 53 dolara za barel. Prognoze govore da bi „crno zlato“ do kraja godine moglo da se prodaje i za 60 američkih dolara. O tome je govorio i Aleksandar Novak, ruski ministar energetike, koji očekuje da se naftom trguje i za 60 dolara. On smatra da proizvođači sirove nafte poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje, što je i glavni uzrok rasta cene u poslednja dva meseca sa 43 na više od 53 dolara.

 

„Spremni smo i da dodatno smanjimo proizvodnju“, dodao je on.

Advertisements

Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica, kaže za Kurir da je poskupljenje goriva neminovno zbog rasta cene sirove nafte. Ipak, srpske vozače bi trebalo da zabrine i nešto drugo.
– Zašto je benzin jeftiniji od dizela iako su iste akcize, a slična je i proizvodna cena? Možda zato što je potrošnja dizela veća, pa veliki prodavci goriva žele da zarade više. Zašto je veoma mala razlika između cene goriva sada, kad je nafta 53 dolara, i cene goriva kad je nafta bila 150 dolara? Možda zato što su nam akcize u međuvremenu povećane, a na nju se zaračunava i PDV. To je jedinstvena situacija u svetu da se jedan porez obračunava na drugi, a sve na kraju plate građani! – tvrdi Rakić.

On kaže da zato nije čudno što se cela južna Srbija snabdeva u Makedoniji, severna u Mađarskoj, a zapadna u Bosni. Gorivo je tamo, dodaje, jeftinije oko 40 dinara.

 

 

ALO /KURIR

Advertisements

error: