NIJE DOBRO! Genijalci Džek Ma i Ilon Mask upozoravaju: 3. Svetski rat je neizbežan

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Osnivač kompanija „Spejsiks“ i „Tesla“ Ilon Mask komentarisao je reči predsednika Rusije Vladimira Putina o veštačkoj inteligenciji.

 

Putin je izjavio da će onaj ko postane lider u oblasti veštačke inteligencije postati „gospodar sveta“.

„Kina i Rusija… uskoro će sve zemlje postati jake u informatici. Konkurencija za nadmoć u veštačkoj inteligenciji na nacionalnom nivou verovatno će biti uzrok Trećeg svetskog rata“, napisao je Mask na svom Tviter nalogu.

Ranije je Mask izjavio da bi ljudi trebalo da se brinu zbog veštačke inteligencije, a ne zbog rizika od eskalacije napetosti sa Severnom Korejom.

 

Putinov čas

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da budućnost pripada veštačkoj inteligenciji, i da će svetom vladati onaj ko prvi ovlada njom.

Putin je razgovarao sa tokom “otvorenog časa” učenicima prvog septembra o nauci.

Džek Ma, osnivač “Alibabe” tvrdi da je Treći svetski rat neizbežan i da će ga izazvati tehnološka revolucija, odnosno veštačka inteligancija za koju predviđa da će u skorijoj budućnosti zemeniti radnike.

Advertisements

– Veštačka inteligencija može da oduzme mnogo poslova. Ako ne budemo dovoljno brzi, dovoljno inovativni, ako ne damo jednostavne i lake tehnološke produkte malim preduzećima, većina njih neće preživeti u narednih 10 godina. Ako mala preduzeće ne mogu da prežive, mi ne možemo da preživimo – rekao je Ma u Detroitu u intervjuu za “CNBC”.

 

Prema Goldmanu Saksu, profesije kao što su sekretarice, kasirke, šalterski službenici, konobari… mogu da budu zamenjeni veštačkom inteligencijom vrlo brzo. Ipak, roboti nikada neće biti mudri kao ljudi, rekao je Ma, preneo je “RT”.

Ma međutim smatra da uništenje poslova nije jedina šteta koju će veštačka inteligencija doneti, već da može da dobede i do Trećeg svetskog rata.

– Prva tehnološka revolucija prouzrokovala je Prvi svetski rat, druga je prouzrokovala Drugi, a ovo je treća tehnološka revolucija – osnivač “Alibabe”. Ma je istakao i da često putuje kako bi upozorio svetske lidere da brzo delaju jer veruje da “treba popravljati krov dok je još u funkciji”.

 

BLIC.RS

Advertisements

error: