NEMAČKI MEDIJI: Vučić unakazio Srbiju, ne zaslužuje EU!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da svoju zemlju vodi u EU, a istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, i zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji, piše nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ), a prenose i drugi tamošnji mediji.

 

List piše da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sutra u Berlinu primiti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za to. Navodeći da primer Rumunije i Bugarske pokazuje šta može da se dogodi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regiona zaslužile podršku, ali „da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal“.

 

FAZ ocenjuje da, sa izuzetkom Severne Makedonije koja je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, ceo region pruža „otužnu sliku“. To, kako se naglašava, posebno važi za Srbiju koja uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji „u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje EU“.

Građani Srbije, piše FAZ, u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU koja je ikada izmerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, piše list.

Advertisements

 

Danas.rs / Nezavisni.rs

Advertisements

error: