NEMAČKI MEDIJI NAPALI HRVATE: Vi ste ti koji širite mržnju i problem na Balkanu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pod naslovom “Hrvatska je svađalica u komšiluku”, Dojče vele prenosi pisanje nemačke štampe koja konstatuje da zvanični Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike – Slovenijom, Srbjom, Crnom Gorom i BiH – a rešenja se ne naziru.

 

“Hrvatska nema otvorene granične konflikte sa Italijom i Mađarskom, ali sa ostalim susedima – ima”, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

FAZ podseća da je međunarodna arbitraža presudila da tri četvrtine Piransokog zaliva pripadaju Sloveniji i priznala je toj zemlji pravo na pomorski koridor ka međunarodnim vodama.

Autor napominje da je hrvatsko odbacivanje odluke međunarodne arbitraže o Piranskom zalivu dovelo do nepotrebnog zaoštravanja situacije i preporučuje tim državama da postupe kao Holandija i Nemačka – granica na Emsu je bila sporna, ali, umesto da insistiraju na njenom tačnom utvrđivanju, dve zemlje su dogovorile formiranje specijalne komisije koja je regulisala upravu i korišćenje tog područja brojnim dodatnim sporazumima.

“Pitanje tačne granice je još uvek nerazjašnjeno, ali to ne smeta ni Nemcima ni Holanđanima”.

Advertisements

Slovenački premijer Miro Cerar je to nazvao istorijskom odlukom koja će definitivno okončati spor.

“Desilo se suprotno, odnosi između dve susedne zemlje koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije dramatično su se pogoršali. Slovenija sada bojkotuje pristup Hrvatske Organizaciji za međunarodnu saradnju i razvoji preti da će uložiti veto i na plan da Hrvatska pristupi Šengenskoj zoni 2018. godine”, navodi FAZ.

Podseća da u leto 2015, kada su stotine hiljada migranata preko Balkana išle ka severu, Hrvatska nije bila zainteresovana da preuzme kontrolu svoje spoljne šengenske granice. Otkako je ta ruta zatvorena, nju ponovo zanima liberalni granični režim, navodi nemački dnevnik.

Srbija, podseća FAZ je istočni sused i često protestuje zbog, kako se navodi, moguće ili stvarne diskriminacije srpske manjine kao i zbog revizionističkih tendencija vladajuće HDZ.

“Jedan od poslednjih takvih sporova je vođen zbog spomen-ploče hrvatskim žrtvama rata u Jugoslaviji, koja je prvobitno bila postavljena u blizini bivšeg koncentracionog logora Jasenovac. Na njoj je ispisan ustaški pozdrav“, navodi list.

TANJUG

Advertisements

error: