NEMA VIŠE! – ISLAND zbog špijunaže izbacio FBI kancelariju iz zemlje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Island je izbacio FBI iz zemlje nakon što su saznali da su ih vlasti SAD-a lagali o svrsi njihove posete i da su bili tamo samo da bi prikupili informacije o WikiLeaks-u.

 

Ogmudur Jonason, bivši ministar unutrašnjih poslova Islanda, kaže da je primio hitnu poruku od vlasti SAD-a u kojoj se kaže da je “došlo do neposrednog napada na baze podataka vlade Islanda“ od strane hakera, i da će oni poslati FBI agente da to istraže. Međutim, po njihovom dolasku je postalo očigledno da nije bilo nikakvog napada i da su FBI agenti tu samo da bi tajno prikupili podatke o WikiLeaks-u i Džulijanu Asanžu.

Advertisements

 

“Osmorici ili devetorici“ FBI agenata je tada naređeno da napuste zemlju. WikiLeaks ima mnogo članova na Islandu, aktivista koje je zahvatio anti-establišment Piratske partije. Brigita Jonsdotir, lider Pirata, je bivši član WikiLeaks-a koja je radila sa Asanžom na objavljivanju Kolateralnog ubistva 2010 godine. FBI ima formu kada je u pitanju istraživanje WikiLeaks-a putem Islanda. U decembru 2010. godine, američki advokat za Istočni okrug Virdžinije je tražio informacije o Twitter nalogu Jonsdotirove.

U sudskom pozivu su navedene određene odredbe zavere koje su usmerene na one za koje se smatra da su pomogli. Herbert Snorason, bivši član WikiLeaks-a nekada blizak Asanžu, je napisao na svom sajtu da je dobio naređenja 2. maja, uključujući i nalog za pretres Google-a za “sve e-mejlove povezane sa Gmail nalogom, svakom informacijom koju su imali o njegovom identitetu i sve što je postavio na Google servis.“

 

Izvor: AGENCIJE / WEBTRIBUNE

Advertisements

error: