NEMA VIŠE BOLOVANJA KO HOĆE! Ministarstvo će odlučivati ko može na lečenje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zloupotreba bolovanja je ozbiljan problem u Srbiji, utiče i na strane investitore. Imamo primere radnika koji 20 dana idu na bolovanje uz lažne doznake, pa se vrate na posao da izbegnu lekarsku komisiju, a onda opet jave poslodavcu da su bolesni, otkriva ministar Đorđević.

 

Radnici u Srbiji masovno zloupotrebljavaju bolovanja i država će takvoj praksi vrlo brzo stati na put, najavio je ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Prema njegovim rečima, uskoro će biti uvedene drastične inspekcijske kontrole, koje će proveravati na koji način lekari izdaju odobrenja za bolovanja.

Đorđević napominje da ova pojava utiče i na strane investitore, koji će triput razmisliti da li da ulože svoj novac u našu zemlju kada vide da se godišnje otvori više od 300.000 bolovanja, što je iznad evropskog proseka.

Jače inspekcije
Ministar Đorđević je napomenuo da će strožim kontrolama bolovanja biti zaštićeni ne samo poslodavci već i pošteni i vredni radnici koji obavljaju duple poslove umesto svojih nesavesnih kolega.
“Bolesni”, a idu na njivu
Dešavalo se da neki radnici uzmu bolovanje da bi obavljali sezonske poslove, radili na njivi, brali voće…
Nebojša Atanacković, Unija poslodavaca.

Advertisements

– Zloupotreba bolovanja je baš uzela maha u Srbiji i taj problem moramo da rešimo što pre. Suočavali smo se sa svakojakim slučajevima, imali smo primere radnika koji pomoću lažnih doznaka, sređenih preko veze kod lekara, ne dolaze po dvadeset dana na posao. Onda se vrate na svoje radno mesto kako bi izbegli izlazak pred lekarsku komisiju. I čim prođu dva-tri dana, oni ponovo jave da su bolesni i ne dolaze na posao. Mi ovaj problem moramo da rešimo ne samo zbog poslodavaca već i zbog radnika koji su zbog odsustva svojih nesavesnih kolega primorani da obavljaju i njihov posao – objašnjava Đorđević.

Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. On kaže da je neophodna stroža kontrola i da je najviše zloupotreba u državnoj službi i u firmama koje imaju veliki broj zaposlenih.

– Radnici u unutrašnjosti najčešće idu na bolovanje kako bi radili dodatni posao. To je primetno u toku sezonskih poslova u poljoprivredi, kada zaposleni koji primaju minimalac koriste svoje bolovanje kako bi išli na njivu, brali jagode, maline i paprike i tako uvećali svoja primanja – kaže Atanacković.

INFORMER

Advertisements

error: