NEMA PREDAJE! Pola miliona Rumuna protestuje na -10! – Premijer mora dati ostavku!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Bukurešt — Premijer Rumunije Sorin Grindeanu izjavio je da on neće podneti ostavku “kako bi udovoljio ulici”.

On je rekao i da parlament ukoliko to želi može da joj izglasa nepoverenje kroz demokratsku proceduru.

Grindeanu je to rekao za privatnu televiziju Antenu 3, nakon što je rumunska vlada ranije danas povukla spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije i zbog koje su danima protestovali građani širom zemlje, preneo je Ađerpres.

Uprkos povlačenju sporne uredbe, šesto veče zaredom održavaju se antivladini protesti u najvećim rumunskim gradovima. AFP navodi da je u Bukureštu na proteste došlo između 200.000 i 300.000 demonstranata, u Temišvaru oko 40.000 ljudi, u Kluž-Napoki 45.000 učesnika protesta, a demonstracije se održavaju i u drugim gradovima.

Učesnici protesta traže ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea ocenio je za jednu lokalnu televiziju da Grindeanu mora da razgovara sa ministrom pravde te zemlje Florijanom Jordakeom i odluči da li će da ga zadrži na toj poziciji, preneo je Rojters.

Advertisements

Odluka o povlačenju uredbe doneta je ranije danas na hitnoj sednici vlade.

Grindeanu je ranije danas pozvao ministra pravde da umesto uredbe pripremi nacrt zakona koji će biti poslat u parlament, javio je AP.

On je pozvao Ministarstvo pravde da u najkraćem mogućem roku pokrene javne rasprave sa svim političkim partijama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, preneo je Ađerpres.

Demonstranti su nakon ukidanja uredbe poručili Grindeanuu i njegovoj levičarskoj vladi da su na “tankom ledu” i da korupcija mora biti iskorenjena.

“Nadam se da je ovo pravo ukidanje. Držaćemo ih na oku”, rekao je jedan od učesnika protesta Danijel (35).

Grindeanu je u subotu, najavljujujući odluku o povlačenju uredbe rekao da će to učiniti jer ne želi da “deli Rumuniju”.

“Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim”, naglasio je on.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: