NEMA PLATA, NEMA DNEVNICA: Radnici užičkih Puteva od jutros u generalnom štrajku

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Radnici „Puteva Užice“ iz pogona ovog preduzeća u Užicu, Bajinoj Bašti, Prijepolju i na Mačkatu stupili su jutros u generalni štrajk.

Razlog – neisplaćene decembarske i januarske plate, troškovi prevoza za dva meseca kao i velika dugovanja radnicima za dnevnice. Radnici su se juče ujutru okupili u bazi ovog preduzeća na magistrali Užice – Zlatibor, a kažu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoj novac.

– Od oko 670 zaposlenih, polovina je, pošto smo van građevinske sezone, na godišnjim odmorima a ljudi koji rade od jutros su u štrajku. Radnici su u nezavidnoj situaciji, polovinom januara dobili smo polovinu novembarske plate i od tada ni dinara. Tražimo svoj pošteno zarađeni novac i nećemo odstupiti od zahteva – kaže Boban Ćaldović, poverenik sindikalne organizacije Samostalnog sindikata „Putevi Užice“. Radnici puteva štrajkovali su i u januaru, tada im je obećano da će plate dobiti 3. ili 4. februara, obećanje nije ispunjeno i sada im je, kažu, preostalo samo da štrajkuju.

Advertisements

– Čitave prošle godine prosto smo morali da od rukovodstva izmolimo svaku platu, iz meseca u mesec išli i molili za ono što smo zaradili. Te plate krvavo su i pošteno zarađene, radili smo prošle godine iz meseca u mesec i po 27 ili 28 dana mesečno, i dan i noć, svaki od nas imao je i po 300 radnih sati svakog meseca. Tražimo ono što smo zaradili, nikakvu milostinju – rekli su radnici „Puteva“ dodajući da imaju informacije da, država, redovno njihovom preduzeću uplaćuje novac za održavanje puteva.

Velika su dugovanja, kažu radnici, i za neisplaćene dnevnice. Neki od radnika „Puteva“ juče su nam ispričali da im dnevnice nisu uplaćene za poslednjih dve godine.

Radnici koji su u štrajku kažu da će, shodno zakonu, ispoštovati minimum procesa rada, ali i da ozbiljno razmišljaju o radikalizaciji protesta.

(Izvor: Kurir)

Advertisements

error: