NEBOJŠA PODNESI OSTAVKU! Mafija se ubija po Srbiji gore i više nego 90-ih

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Likvidacijom Marka Markuša u Novom Sadu nastavljena je crna serija mafijaških ubistava koja se, za razliku odranije, ne događaju više samo u prestonici.

 

Sudeći po stranicama crne hronike, devedesete su se vratile u Srbiju. Skoro da ne prođe nedelja bez kriminalnih obračuna, ali ono što se razlikuje u odnosu na period od pre dvadesetak godina jeste to što mafijaška ubistva i sačekuše nisu više rezervisani samo za beogradski asfalt već se kriminalne grupe razračunavaju širom Srbije.

Poslednja u seriji likvidacija bilo je ubistvo Marka Markuša u Novom Sadu, a samo u poslednja tri meseca nekoliko klasičnih sačekuša odigralo se u Jagodini, Novom Sadu, Leskovcu i Vranju.

 

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da je to posledica rasta organizovanog kriminala. On navodi da je koncentracija „biznisa“ bila najveća u Beogradu, ali da su kriminalci odlučili da rašire posao po celoj zemlji, što je dovelo do velikog broja obračuna u manjim gradovima u Srbiji.

Advertisements

 

Biraju i manja mesta

– Organizovani kriminal prirodno širi svoju delatnost najpre po većim gradovima kao što su Niš i Novi Sad, a onda počinje da bira manja mesta u kojima postoje saradnja i sprega između mafije i policije. Njima je najvažnije da odu tamo gde će moći da sarađuju s državom – kaže Radovanović.

 

Naš sagovornik objašnjava da jedini oblik kriminala koji odstupa od ovog modela jeste narko-kriminal.

– On je i dalje najviše koncentrisan po velikim gradovima, jer mu za „posao“ treba veliki broj korisnika droge. Međutim, nije isključeno da narko-dileri posluju po velikim gradovima, ali da ipak svoja sedišta drže u malim mestima ili čak izvan granica zemlje. Ne treba zaboraviti ni finansijski kriminal, ucene, reketiranja, ubistva zbog dugova, koji je prisutan u celoj Srbiji – objašnjava kriminolog.

IZVOR: Kurir novine

Advertisements

error: