NATO BOMBARDOVANJE KRIVAC! 200,000 parova u Srbiji NE MOŽE da ima decu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Čak 200.000 parova u Srbiji ne može da dobije decu, a polovina bi taj problem mogla da reši vantelesnom oplodnjom, pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova!

Ova metoda začeća, prema rečima stručnjaka, uspešna je u 50 odsto slučajeva, što znači da bi na taj način Srbija bila bogatija za 100.000 beba.

Osnovni razlog ovolikog steriliteta su polne bolesti, česti abortusi i odlučivanje za roditeljstvo posle 35. godine.

Prema statistici, neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, a u manjem broju slučajeva oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Zbog alarmantne situacije, Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije uveli su i treći besplatan pokušaj vantelesne oplodnje po paru, umesto dosadašnja dva.

Advertisements

Starosna granica za podvrgavanje ovom zahvatu pomerena je na 42 godine, a nedavno je usvojen i novi zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Ginekolog Rastko Maglić rekao je za Informer da bi svaki drugi od 200.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom mogao da pronađe spas u vantelesnoj oplodnji.

– Ova metoda je veoma složen proces i, nažalost, ne uspe kod svih parova. Prema dosadašnjim podacima, uspešnost je blizu 50 odsto slučajeva. To bi po trenutnoj statistici značilo da bismo vantelesnom oplodnjom dobili oko 100.000 novorođenih beba više i time umnogome promenili sadašnju demografsku sliku u Srbiji – smatra dr Maglić.

Prema njegovim rečima, mnogo je faktora zbog čega se muškarci i žene suočavaju sa sterilitetom.

ALO NOVINE

Advertisements

error: