NATAŠA KANDIĆ: Srbi su shvatili da je Kosovo sada nezavisno!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić smatra da je i za Srbiju i za Kosovo jedino potrebno da se napravi sporazum koji će uvažiti činjenice da je Kosovo 20 godina nezavisno i da su ga priznale najvažnije države.

 

Na Kosovu je ostalo da živi oko 100.000 Srba, podsetila je Kandić u izjavi FoNetu i ocenila da njihov položaj nije pogoršan, pa bi u nekom budućem rešenju trebalo voditi računa o tim činjenicama.

“Svi građani su svesni da je Kosovo nezavisna država”, tvrdi Kandić, koja misli da se ne bi trebalo držati političkih fraza, poput izjava da je Kosovo deo Srbije.

 

Ona je, u okviru serijala razgovora Kosinus, novinaru Milenku Obradoviću rekla da je interes Srbije da rešenjem kosovskog pitanja obezbedi nove garancije i poboljša položaj srpskog stanovništva na Kosovu.

Kandić veruje da bi članstvo Kosova u međunarodnim institucijama poboljšalo položaj Srba na tom prostoru, jer bi Kosovo bilo obavezno da poštuje međunarodne standarde.

Advertisements

Kosovo danas nije član ni Saveta Evrope i to ne ide na ruku Srba koji žive na Kosovu, zato što kosovske institucije nisu obavezne da primenjuju određene standarde, objasnila je Kandić.

 

Kosovo može da funkcioniše, ali je pitanje demokratije diskutabilno

Kosovo je posle 20 godina pokazalo da može da funkcioniše, ocenila je ona i poručila da Srbija mora da prestane da pravi probleme koji izazivaju nesigurnost i strah Srba na Kosovu.

Koliko Kosovo funkcioniše kao demokratska država, to je drugo pitanje, predočila je Kandić i konstatovala da je u čitavom regionu pitanje demokratije vrlo diskutabilno.

 

Ona je ukazala da se Srbi na Kosovu stalno pitaju kakva je njihova budućnost zbog nestabilne političke situacije i da li će i oni jednog dana morati da odu, kao i njihovi sunarodnici 1999. godine.

 

N1 SRBIJA / FONET

 

Advertisements

error: