NAROD GA NIJE ZABORAVIO! – Legenda ĐUZA STOJILJKOVIĆ da dobije svoju ulicu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pre tačno dve gdoine napustio nas je legnedarni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković koga svim pamte po ulozi Rođe u kultnoj seriji “Pozorište u kući”.

 

Život ga nije mazio, a malo njih zna da on još sa 12 godina ostaje sam sa majkom, jer mu Nemci odvode oca u zarobljeništvo. On sa majkom učiteljicom ostaje u rodnom Ražnju gde se bori za opsatanak. Njih dvoje sami, bez ičije pomoći, žive u trošnoj kući blizu škole, gde mu je majka predavala.

– Otac je bio u zarobljeništvu. Jedini domaćin u kući, i čuvar naš, i hranilac – majka. Stroga. Učiteljica. Stan nam je bio u jednom delu škole, tako da smo bili na udaru svima koji dođu. Pozove jednom majku nemački komandant. Mi premrili. Mislimo ko zna šta će da bude. A ono ništa. Nemac bas učtiv. Kaže da bi hteo mami da ukaže dužno potovanje, jer je i on bio učitelj – rekao je jednom prilikom Đuza.

Sa svega 16 godina odlazi na Ujedinjene saveza antifašističke omladine Srbije, potpuno bos. Od Niša do Beograda išao je golih nogu!

Advertisements

– I dalje sam bio bos. I tako danima. Preko planine Radan za Lebane, pa odatle za Leskovac. U međuvremenu smo svi postali bosi. Tabani su mi puni trnja. Nekako sam se i na to privikao. I nije bilo strašno u toku dana dok smo išli. Valjda zagrejan, pa nisam ni osećao bol. Ali, ujutru, kada se probudim, kad se tabani ohlade, nisam mogao ni da stanem na noge. Jedva sam se uzdržavao da ne jauknem kada su me drugovi uspravljali i primoravali da stanem – prisećao se Đuza u jednom trenutku.

Ipak, uspeo je da završi gimnaziju u Kruševcu i da se posveti glumi. Odmah nakon rata počinje da se aktivno bavi glumom i biva jako uspešan u tome. Počinje da snima prve televizijske serije, sa kojima dostiže ogromnu popularnost, a do smrti je snimio preko 140 filmova i serija. Ono što ga je posebno bolelo, jeste činjenica da nije imao dece, a smatrao je da ona samo prave probleme.

Narod ga ni danas nije zaboravio pa je tako skoro započeta peticija da legendarni Đuza dobije ulicu u Beogradu.

 

IZVOR: MONDO / ALO

Advertisements

error: