NAROD BESAN! Umesto doma zdravlja grade im crkvu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Stanovnici naselja Stepa Stepanović, na opštini Voždovac, najavili su protest stanara za subotu u 11 časova, protiv izgradnje crkve, na mestu gde im je obećana izgradnja tržnog centra sa domom zdravlja.

 

Do ponovne pobune stanara došlo je i danas, ali zbog radnog dana mnogi od njih nisu mogli da učestvuju, pa je iz tog razloga sledeći protest najavljen za vikend.

 

 

Oni smatraju da ih je prevarila država i Srpska pravoslavna crkva, jer iako nemaju ništa protiv crkve, smatraju da su im škole, vrtići, domovi zdravlja, i tržni centri potrebniji, zato što u blizini postoje dva hrama koja stanovnici ovog naselja posećuju.

 

I na društvenim mrežama se digla velika prašina oko ove neplanirane izgradnje.

Naime, pre šest godina Građevinska direkcija Srbije izgradila je naselje sa oko 5.000 stanova sa poslovnim lokalima u 44 zgrade i prodala ih građanima po ekomskoj ceni od 1.290 evra po kvadratu.

Advertisements

 

Prilikom sklapanja ugovora, građanima su predstavljeni i programi izgradnje pratećih sadržaja kao što su škole, vrtići, dom zdravlja, tržni centar sa pijacom i slično.

Kada je najveći deo stanova već prodat, građani su shvatili da su prevareni jer od pratećih sadržaja u tom trenutku nije bilo izgrađeno ništa.

 

Zato je 2012, organizovan protest ispred Gradske skupštine, radi izgradnje prve škole i prvog vrtića. Doneta je odluka o izgradnji, ali umesto po dve, podignuta je jedna škola i jedan vrtić, a umesto doma zdravlja otvorena je ambulanta, i umesto tržnog centra, samoposluga.

U septembru 2013. stanovnici ovog naselja organizovali su još jedan protest, ovog puta protiv izgradnje benzinske pumpe u naselju.

 

Da bi početkom 2014. godine, kada su se na prostoru planiranom za izgradnju tržnog centra pojavili graditelji, sa namerom da bez ijednog papira izgrade crkvu, stanari su se pobunili. Procenjuje se da u naselju danas živi više od 13.000 stanovnika.

 

ESPRESO / foto: Tviter

Advertisements

error: