NAPETOST RASTE: Japanci i Ameri upozoravaju, Kineski i ruski brodovi se gomilaju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Japan je zatražio od Rusije da “obrati pažnju” na situaciju prolaska ruskih i kineskih vojnih brodova u blizini zone ostrva Senkaku (Djaoju), koji su predmet teritorijalnog spora između Tokija i Pekinga, izjavio je na konferenciji za novinare u Tokiju generalni sekretar kabineta ministara Japana Jošida Suga.

– Diplomatskim kanalima smo zatražili od Rusije da obrati pažnju na to – izjavio je Suga. On je dodao da “Japan nastavlja da analizira okolnosti pod kojima su ruski i kineski brodovi prošli u blizini ostrva Senkaku”.

Advertisements

Generalni sekretar kabineta rekao je da “Tokio zajedno sa međunarodnom zajednicom, a prvenstveno sa SAD, nastavlja da traži od Pekinga da se uzdržava od sličnih akcija koje pogoršavaju situaciju”.
Ranije je vlada Japana uputila protest Kini u vezi sa prolaskom kineskog vojnog broda u blizini zone ostrva Senkaku. Prema podacima Ministarstva odbrane kineska fregata nalazila se u blizini Sekakua oko dva časa, međutim, nije ulazila u zonu koju Japan smatra svojim teritorijalnim vodama. U saopštenju Ministarstva dodaje se da su pored kineske fregate u neutralnim vodama pored ostrva nalazili i ruski brodovi.
Odnosi Tokija i Pekinga su se pogoršali nakon septembra 2012. Tokio je najavio otkup od privatnih vlasnika ostrva Senkaku (Djaoju) koje Peking smatra svojom okupiranom teritorijom. Nakon toga su u Kini održane masovne antijapanske demonstracije. Od tada se kineska patrola gotovo stalno nalazi u blizini spornih ostrva i periodično obavlja demonstrativne upade u priobalnu zonu.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

Advertisements

error: