NAJVEĆA BLOKADA JOŠ OD DOBA MILOŠEVIĆA: Bujošević i RTS uveli sankcije Republici Srpskoj

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Dragan Bujošević, generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS), lično je potpisao pismo upućeno kablovskim operaterima u Republici Srpskoj u kojem se zahteva od kablovskih operatera da moraju da onemoguće gledanje utakmica košarkaške reprezentacije Srbije sa Evrobasketa na teritoriji BiH.
Ako to ne učine dobiće kaznu od strane RTS-a tako što će za Republiku Srpsku oduzeti pravo emitovanja programa RTS 1 i RTS 2, što je u skladu sa važećim propisima.

RTS, odnosno Radio televizija Srbije, je građanima Republike Srpske uvela sankcije ili bolje rečeno medijski mrak, što je presedan i najveća blokada još od avgusta 1994. godine, kada je Slobodan Milošević zaveo blokadu na Drini.

Advertisements

Situacija u koju je Republika Srpska došla u utorak, nakon pisma direktora Bujoševića, je više nego apsurdna!

TV kanal koji je kupio prava za jednu zemlju, a vidi se i u drugoj zemlji (u ovom slučaju RTS) ima obavezu da operatere u drugoj zemlji obavesti da ne raspolaže pravima za određeni sadržaj i upozori operatere da su dužni njihov signal da zatamne za vreme emitovanja tih sadržaja. Kablovski operateri svugde u svetu, pa i u BiH, imaju mogućnost da reše problem tih prava na tri načina: samostalno (da ih kupe ako je moguće), da se ogluše o navedenu molbu i plate odštetu vlasniku TV prava ili da zatamne te sadržaje, a sve po vlastitoj proceni i izboru. Međutim, ovaj put RTS je prisilio kablovske operatere, mogli bi reći i ucenio, taktikom: Ugasi i ne dam ti izbor!

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: